Aktuelno

Premijer Novalić s kineskim ambasadorom
31 May 2021


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina i izgradnji Bloka 7.
 
Kada je riječ o pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog ambasadora s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza vakcina za potrebe građana u FBiH.
 
Premijer Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i  dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja. Naglasio je i da Federacija potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke vakcina Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj vakcinisati što veći broj građana Federacije.


 
Prevencija i kontrola su najbolji način suzbijanja širenja pandemije i njenih posljedica, složni su sagovornici, a vakcinacija je najbrži način zaštite onog najbitnijeg, zdravlja građana.
 
Ambasador Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu saradnju, te kako je, i pored potrebe za vakcinacijom svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kineska vakcina javno dobro svih ljudi. 
 
Tokom susreta premijer i ambasador su razmijenili i informacije o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se ovaj projekt implementira, te istakao da je u okviru svojih nadležnosti Federalna vlada ispoštovala sve korake kako bi došlo do realizacije ovog značajnog energetskog projekta. Konstatovano je da sve uključene strane zajedničkim doprinosom i dodatnim konsultacijama trebaju pronaći najbolje rješenje za provedbu ovog projekta, a time i doprinijeti energetskoj stabilnosti.    
 
 
Četvrtak,
21. oktobar 2021.
;">
VIŠE