Aktuelno

Potpisani sporazumi o izgradnji stambenih jedinica povratnicima
08 Feb 2021


U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u Federaciji BiH sporazume o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja povratničkih porodica.
 
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je svom obraćanju načelnicima i gradonačelnicima naglasio da je riječ o implementaciji Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSG), koji podržava Vlada Federacije BiH, a koji treba da osigura izgradnju stambenih jedinica za 81 povratničku porodicu.
 
- Federalno ministarstvo kao implementator radi odličan posao. Vlada Federacije BiH u vrijeme korona krize pomaže nižim nivoima vlasti, te je već drugu godinu planirala 30 miliona KM za podršku općinskim budžetima, kao i 200 miliona KM kantonima za podršku obrtima i malim i mikro preduzećima. Dok god je krize, stajaćemo iza vas i kantona - kazao je premijer Novalić.
 
Ministar Ramić je na konferenciji za medije nakon potpisivanja sporazuma obrazložio da je riječ o implementaciji Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru RSG-a, odnosno petom podprojektu obnove 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike.
 
Kako je kazao, na osnovu današnjih sporazuma, bit će izgrađene stambene jedinice za potrebe povratnika iz Srbije i Hrvatske, a najviše, 16 stambenih jedinica, za povratnike srpske nacionalnosti u Glamoč.
 
Planirano je da do kraja provedbe ovog regionalnog programa u junu 2022. godine, u Bosni i Hercegovini bude osigurano oko 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. Dosad je, napominje Ramić, završeno oko 1.800 stambenih jedinica -  1.260 kuća i 532 stana.
 
Viša stručna saradnica u Gradskoj upravi Čapljine Vlatka Knežević je zahvalila Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za angažman u ovom i drugim dosadašnjim projektima vezanim za tu sredinu. Naglasila je da se radi o pomoći povratnicima u stvaranju pristojnih uvjeta za život, te izrazila nadu da će sličnih projekata biti i više pošto su i potrebe velike.
 
Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša potvrdio je da će na osnovu danas potpisanog sporazuma, u Glamoču biti obnovljeno 16 stambenih jedinica. Izrazio je nadu da će svima koji žele da se vrate u Glamoč biti omogućeni uvjet za život.
 
Načelnik Općine Banovići Bego Gutić je kao jedan od današnjih potpisnika zahvalio za suradnju Vladi Federacije BiH i ministru Ramiću, te dodao da će Općina biti podrška za izgradnju stambenih jedinica.
 
U okviru RSG-a, donatori su dosad izdvojili 570 miliona KM, od čega se oko 130 miliona KM odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je najveći donator sa 460 miliona KM, a slijede Sjedinjene Američke Države sa 47 miliona KM, te Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.
 
Snažnu podršku ovom programu pružaju i UNHCR, OSCE te Razvojna banka Vijeća Evrope. Osim Bosne i Hercegovine, RSG-om su također obuhvaćene Srbija, Hrvatska i Crna Gora.
 
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE