Aktuelno

PUFBiH: Potpisan Protokol o saradnji s Kantonalnim tužilaštvom KS
17 Dec 2020Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da je u Sarajevu potpisan Protokol o saradnji ove uprave i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Ovaj protokol predstavlja rezultat aktivnosti u okviru projekta koje je podržala Britanska ambasada. Protokol o saradnji su potpisali direktor Porezne uprave Šerif Isović i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, u prisustvu ambasadora Velike Britanije u BiH Matthew Fielda.
 
Potpisanim Protokolom definisan je način postupanja i komunikacija između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem što efikasnije saradnje i ostvarivanja boljih rezultata u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala.
 
Ambasador Field pozdravio je potpisivanje Protokola koji će omogućiti bolju saradnju tužilaca i agencija za sprovedbu zakona, kao i primjenu dobrih istražnih praksi diljem BiH.  Ozbiljni oblici korupcije ostaju ključni izazov za cijelu BiH, a ova saradnja predstavlja prekretnicu u borbi protiv korupcije i podršku vladavini prava. Osnovni cilj buduće saradnje je jačanje kapaciteta za provođenje proaktivnih istraga u borbi protiv porezne utaje, pranja novca, ali i efikasnije provođenje finansijskih istraga.
 
Direktor Isović je rekao da se iskreno nada da će budući rad u skladu s važećim zakonskim propisima i potpisanim Protokolom doprinijeti mnogo boljim rezultatima Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva KS.
 
- Zahvaljujem se predstavnicima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na čelu s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija na dosadašnjoj saradnji i što je Porezna uprava FBiH od strane ovog tužilaštva predložena za ovaj projekat. Porezna uprava zahvaljuje Britanskoj ambasadi i njihovom ambasadoru na podršci projektu koji je za cilj imao unapređenje saradnje između ove dvije institucije - rekao je direktor Isović.
 
Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija smatra da je timski rad Tužilaštva KS sa agencijama za provođenje zakona preduvjet za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala, koji treba da doprinese boljem ekonomskom i poslovnom ambijentu.
 
- Zasigurno će ovakva saradnja rezultirati kvalitetnijim istragama, prvenstveno kada je u pitanju zakonito poslovanje privrednih subjekata, procesuiranje poreznih utaja, te provođenje proaktivnih i finansijskih istraga. Zahvaljujemo Britanskoj ambasadi koja već duži niz godina daje podršku pravosudnim institucijama kako bi naši rezultati bili bolji, a time i građanima vratili povjenje u vladavinu prava - istakla je glavna tužiteljica Sarajlija.  
 
Unapređenom saradnjom ove dvije institucije odgovaraju na preporuke Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unijiu. Efikasna saradnja agencija za provođenje zakona i tužilaštva, kako je istaknuto, zasigurno će rezultirati  većim brojem optužnica u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
 
 
                                                                              
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE