Aktuelno

Novalić: Uredbom o interventnim mjerama želimo očuvati radna mjesta
16 Oct 2020Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nakon sjednice da je Vlada FBiH danas donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90.000.000 KM  koji su raspoređeni na razdjele resornih ministarstava.
 
- Tako je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30.000.000 KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20.000.000 KM za pomoć ovom sektoru, Federalnomu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10.000.000 KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30.000.000 KM za pomoć izvoznim privrednim društvima - rekao je Novalić.
 
Ukazao je da se Uredbom namjeravaju osigurati podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.
 
- Imamo jasne pokazatelje koje su oblasti u ekonomskom i zdravstvenom smislu pretrpjele najveću štetu. Tu spadaju promet i komunikacije, turizam, izvozna industrija, poljoprivreda koje jednostavno neće moći preživjeti zimu bez naše potpore i to je na kraju krajeva i uloga Vlade - rekao je premijer Novalić.
 
Dodao je da su u Uredbi postavljeni uslovi, a to su očuvanje radnih mjesta i definirano je da 40 posto potencijala ovih 90.000.000 KM ide na osiguranje radnih mjesta. To znači ako turizam ima 30.000.000 KM onda je 12.000.000 KM rezervisano za očuvanje radnih mjesta, a ostatak za tekuće poslovanje. 
 
- Radi se o instrumentu makroekonomske politike, koja se u jednoj državi na tržištu može voditi s dva agregata. Jedan je monetarna, a drugi fiskalna politika. Svjedoci smo da nemamo mogućnosti vođenja monetarne politike koja nam nije dostupna zbog carency boarda. Tako da na raspolaganju ostaje fiskalna politika u okviru koje spada današnji potez Vlade - donošenje Uredbe - istakao je Novalić.
 
 
Nedjelja,
25. oktobar 2020.
VIŠE