Aktuelno

Ljepotu rijeka ostaviti budućim generacijama
13 Oct 2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas su se, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastali s predstavnicima Udruženja za spašavanje rijeka. Sastanku su prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, te energije, rudarstva i industrije.
 
U izjavama za medije, održanim nakon sastanka, istaknuto je da je ljepota rijeka nešto što trebamo ostaviti budućim generacijama. Fokus sastanka je bio na štetnim posljedicama izgradnje mini hidroelektrana sa osvrtom na Deklaraciju o zaštiti rijeka, koju je ove godine usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 
 
Premijer Novalić je kazao da je današnji sastanak na tragu toga da se počne rješavati jedan značajan društveni problem. Podsjetio je da je krajnji cilj strategije o obnovljivim izvorima energije manje zagađenje.
 
- Građani i njihova udruženja su primijetili problem koji se odnosi na MHE. Naša priroda i planine su totalno napadnute, a korist koju vidimo u dobivenoj struji je nikakva i isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika – istakao je Novalić.  
 
Naglasio je da je tehnologija značajno napredovala i da više nije racionalno graditi MHE uzimajući u obzir da se razvijaju vjetrolektrane, odnosno vjetroparkovi i solarni sistemi energije.
 
Federalni premijer je naveo da su nakon konstruktivnog razgovora s predstavnicima Udruženja došli do zaključka da se mijenja pristup na putu ka zabrani gradnje MHE.
 
- Mi kao Vlada trebamo vidjeti šta možemo uraditi prije Parlamenta u smislu određenih pravilnika ili eventulano uredbi.  Potrebno je promijeniti to da ne podržavamo ono što je društveno štetno, a to su MHE, te da se sistemski ide u izmjenu zakonodavstva – dodao je Novalić.
 
Ministrica Đapo je dodala da su i ranije imali sastanke s predstavnicima ovih nevladinih organizacija, te da su i danas predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju ovog problema.
 
- Iznimno je važno reći da MHE mijenjaju život zajednica pogotovo lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka, te narušava ruralni razvoj, kao i turističke potencijale - naglasila je Đapo.
 
Direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene“ Lejla Kusturica je, uime Udruženja, kazala da su se učesnici današnjeg sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti zaokret u pristupu i da se ide ka zabrani takvih projekata.
 
- Drago nam je da smo pričali o alternativnim rješenjima. Mi jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenergije nije čista energija, stoga solar i vjetar trabaju da budu naš strateški pravac. Idemo u pravcu da prvo usporimo, a onda u konačnici zaustavimo sve one koji na ovaj način žele da koriste naše rijeke – kazala je Kusturica.
 
 
 
Subota,
18. septembar 2021.
VIŠE