Aktuelno

Novalić: Sve bolnice će biti aktivirane kao izolatoriji
10 Aug 2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas u Sarajevu da je na sastanku s predstavnicima kantona dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.
 
Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika kantona, prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao da je dogovoreno i da je na kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.
 
- Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sistem na granici kapaciteta - rekao je federalni premijer.
 
Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju i precizirao da je danas, dva i po mjeseca nakon ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći, nego u dva i po mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.
 
- U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo "smrzavanje" privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi - naglasio je Novalić.
 
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom, te da moramo naučiti da štitimo sebe i druge. Naglasio je da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.
 
- Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti - naveo je Čerkez.
 
Pojasnio je da je s predstavnicima kantona dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovom kantonu bude zahtijevala. Čerkez je poručio da moramo biti svjesni da se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći evropski zdravstveni sistemi.
 
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je nakon današnjeg sastanka da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.
 
- Na području FBiH imamo 60 do 70 angažovanih sanitarnih inspektora i tu govorim o kantonalnim, gradskim, općinskim i nekoliko inspektora s područja Federacije koji po ovlaštenju tokom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od gotovo 500 hiljada KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera – istakao je Ajdinović.
 
Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tokom protekla dva i po mjeseca, kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.
 

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća rekla je da se ovaj kanton ne može pohvaliti dobrom epidemiološkom slikom jer imaju veliki broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika i veliku stopu smrtnosti.

 

 - U periodu stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, BPK Goražde je bio jedan od kantona koji se uspješno borio s Covidom-19, međutim prestankom stanja nesreće i, po meni, opravdanim popuštanjem određenih mjera, došlo je do širenja pandemije, kako na području cijele Federacije, tako i u BPK. Dosad je osam osoba preminulo u Kliničkom centru u Sarajevu, kao i dva štićenika Doma za stara i iznemogla lica koji su bili zaraženi Covidom-19 - kazala je Obuća.

 

 Sva ih je to, kako je dodala, ponukalo da, pored onih mjera koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, na nivou kantona donesu određene restriktivnije naredbe u cilju sprečavanja širenja virusa.

 
 
 
 
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE