Aktuelno

Džindić: Do kraja godine partner za “Aluminij” ili kraj poslovanja 
04 Jul 2019

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da Aluminij d.d. Mostar mora nekako preživjeti do Nove godine,  a od tada mora imati strateškog partnera i sigurno i stabilno poslovanje pod tržišnim uslovima ili će doživjeti kraj poslovanja.

Džindić i dužnosnici Vlade Federacije BiH, te predstavnici mostarske kompanije, razgovarali su danas s predstavnicima konzorcija Emirates Global Aluminium (EGA) o stanju i budućnosti ove kompanije, a protekle sedmice održali su sastanak i s predstavnicima švicarskog  Glencora.

Džindić je na pres-konferenciji, nakon sastanka s potencijalnim strateškim partnerom, podsjetio da je raniji revizorski izvještaj za Aluminij sugerirao dvije opcije - pronalazak strateškog partnera ili stečaj.

Resorni ministar je ocijenio da su oba sastanka s potencijalnim investitorima bila uspješna, ali da je ponuda EGA bila konkretnija. Naveo je da je u međuvremenu Vlada FBiH dobila dopis Glencorea u kojem traže ponovni sastanak, te da će nastavak pregovora vjerovatno biti sutra.  

- Današnji sastanak sa EGA bio je konkretniji. Oni godišnje proizvode dva i po miliona tona aluminija i ne bave se samo topljenjem aluminija i prodajom sirovine, već i njegovim recikliranjem, kao i finalnom proizvodnjom - rekao je Džindić.  

Predloženi koncept od EGA jeste da se najprije urade finansijska i tehnička analiza, a na sastanku je spomenuto i kreiranje petogodišnjeg plana rada Aluminija koji bi trebao dovesti do oporavka kompanije. Također, spominjalo se i da planiraju povećanje proizvodnje 100 posto.

Na sastanku je posebno istaknuto, kako je kazao Džindić, da su trenutno najveća vrijednost Aluminija kvalifikovana radna snaga i njihovo radno iskustvo.

 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE