Aktuelno

Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede
12 Apr 2018

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u Mostaru, s predsjednikom reprezentativnog Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludinom Bektićem i predsjednikom Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZHB Dubravkom Pervanom potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede, kojim su zadržana postojeća prava zaposlenih radnika.

- Ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine, a stupa na snagu u srpnju 2018. godine nakon što istekne postojeći - kazao je ministar Džindić.

Federalni ministar je podsjetio kako su suglasnost na prijedlog kolektivnog ugovora dale uprave Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB kao garanciju da njegova primjena neće ugroziti poslovanje ta dva javna poduzeća.

- Ovaj granski kolektivni ugovor obuhvaća 7.000 radnika u elektroenergetskom sektoru, a ranije smo potpisali kolektivni ugovor u sektoru rudarstva kojim smo pokrili 12.000 radnih mjesta. Njegovim potpisivanjem osigurali smo stabilnost i sigurnost u ovim sektorima u sljedeće dvije godine - istaknuo je ministar Džindić.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kojim su zadržana ostvarena prava zaposlenih u elektroenergetskom sektoru.

- Možemo reći da smo uspjeli zaštititi naša prava koja smo već imali. U sljedeće dvije godine naši članovi mogu bezbrižno raditi i pridonijeti ostvarivanju što boljih rezultata Elektroprivrede HZHB - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZHB Dubravko Pervan.

Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić dodao je kako je vraćen dio prava koji su djelatnici Elektroprivrede BiH izgubili 2016. godine, te da su uvedeni zaštitni mehanizmi koji garantiraju da primanja radnika Elektroprivrede BiH ne mogu biti manja u odnosu na postojeća u slučaju uvođenja novih poreza.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja je prisustvovala današnjem potpisivanju, podsjetila je da je Vlada FBiH na početku svog mandata hrabro krenula u izradu novog Zakona o radu.

- Ovaj zakon stvorio je nove odnose i unaprijedio radno-pravni status uposlenika. Granski kolektivni ugovori koji se potpisuju svake dvije godine, dovode poslodavce i uposlenike za isti pregovarački stol. Nekad su ti pregovori teški, ali danas smo svi sretni jer smo postigli dogovor u tako važnom sektoru kao što je elektroenergetski - dodala je ministrica Milićević.
 
Četvrtak,
19. april 2018.
Dopuna Plana javnih nabavki Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku advokatskih usluga-pravna odbrana Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova (usluge iz Aneksa II dio B Zakona o javnim nabavkama)
Obavještenje o javnoj nabavci usluga FMERI
Plan javnih nabavki Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018.godinu
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga – “Restoranske usluge eksterne reprezentacije za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH”
Obrazac praćenja provedbe ugovora-okvirnog sporazuma za 2017. godinu-31.03.2018.
Obrazac praćenja provedbe ugovora-okvirnog sporazuma za 2018. godinu-31.03.2018.
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga (LOT 1 - nabavka usluga održavanja i servisiranja službenih vozila marke „PASSAT“ za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH , broj: 07-14-75-19/2017-11 od 08.11.2017. godine)
Odluka o poništenju postupka javne nabavke usluga– LOT2 – nabavka održavanja i servisiranja službenog vozila marke "GRAND CHEROKEE" za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – tečna goriva za službena motorna vozila za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Obavještenje o javnoj nabavci usluga stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – kancelarijskog i kompjuterskog materijala i ostalog administrativnog materijala i sitnog inventara za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
ODLUKA O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA ZA JAVNU NABAVKU USLUGA — TELEKOMUNIKACIJSKE USLUGE — DODATNI BACK UP LINK I SERVISNI LINK ZA POTREBE GENERALNOG SEKRETARIJATA VLADE FBiH
Odluka o poništenju postupka javne nabavke roba - nabavka kompjuterske opreme i kancelarijskih mašina, broj: 07-14-75-14/2017-21
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga - stručnog usavršavanja za potrebe generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018. godinu
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga – nabavka avio-karata za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH (27.04.2017) 


ARHIVA