Aktuelno

Ministar Vujanović: Potrošače treba educirati kako da ostvare svoja prava
16 Mar 2017Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović ocijenio je danas na okruglom stolu "Pravo potrošača na reklamaciju u teoriji i praksi", koji je, uz financijsku potporu Federalnog ministarstva trgovine, organizirala Udruga "Futura" u Mostaru, kako Zakon o zaštiti potrošača FBiH pruža razne mogućnosti kada su u pitanju njihova prava. Međutim, po njegovim riječima, nije siguran koliko oni stvarno konzumiraju ta zakonska prava.
 
-  Ekonomske analize pokazale su kako je predvidiv značajan broj proizvoda s nedostatkom i po logici vjerojatnosti, značajan broj potrošača imat će tu nelagodu da konzumira taj proizvod - kazao je ministar Vujanović.
 
Istaknuo je kako je kroz udruge za zaštitu potrošača potrebno educirati potrošače kako i na koji način mogu ostvariti svoja prava.
 
Predsjednik Udruge za zaštitu potrošača "Futura" Mostar Marin Bago izjavio je kako je jedno od najvažnijih prava potrošača pravo na reklamaciju, a proizvod s nedostatkom razlog je zbog kojeg potrošači najčešće ulažu prigovor.
 
- Reklamacija na proizvod jako je važna jer je to prvi korak zaštite potrošača. Međutim, postoji dosta problema na terenu u slučajevima kada trgovci nisu informirani, kada se zakon ne poštuje i kad inspekcija ne izlazi na teren - kazao je Bago.
 


On je pojasnio kako Zakon o zaštiti potrošača djeluje kroz dva mehanizma i to kroz komercijalno jamstvo koje nudi trgovac i zakonsko jamstvo koje nudi država.
 
- U slučaju kada se potrošač pozove na komercijalno jamstvo ima pravo servisirati proizvod, dobiti novi ili drugi proizvod za istu vrijednost, a kada je zakonsko jamstvo u pitanju potrošač može tražiti i povrat novca. Zakonsko jamstvo traje dvije godine dok komercijalno jamstvo ovisi o trgovcu, stoga je važno znati da kada vam trgovac ponudi jamstvo od dvije godine zapravo vam nije ponudio ništa jer vam to zakon omogućuje - kazao je Bago.
 
Federalni tržišni inspektor Zlatko Glavinić je govorio o iskustvima na terenu i naglasio neupućenost potrošača.
 
- U većini slučajeva potrošači nam se javljaju prije nego su se pismeno obratili trgovcu. Prva i osnovna stvar kod reklamacije je da se kupac pismeno obratiti trgovcu jer 90 posto naših izlazaka na teren je iz razloga što se potrošač nije obratio trgovcu pismeno - kazao je Glavinić, dodavši kako se svi zahtjevi potrošača uglavnom na kraju uspješno riješe.
 
Okrugli stol "Pravo potrošača na reklamaciju u teoriji i praksi" okupio je predstavnike nadležnih institucija, ministarstava, inspekcija, kao i predstavnike akademske zajednice i nevladinih organizacija koji će razmotriti stanje na terenu kada je u pitanju reklamacija te pokušati pridonijeti zaštiti potrošača.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE