Nazad

Aktuelno

Sastanak sa članovima Savjeta za ekonomsku politiku Vlade FBiH
26 Feb 2009

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković sastao se danas sa članovima Savjeta za ekonomsku politiku Vlade Federacije BiH, profesorima Mirkom Puljićem i Veljkom Trivunom, te predstavnikom bankarskog sektora Dinom Osmanbegovićem. Razgovarano je o mjerama Vlade za previzilaženje posljedica globalne ekonomske krize.

Premijer Branković kazao je da je, od 48 mjera koje je Vlada FBiH sa Sindikatom i poslodavcima navela u Programu mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize, njih 19 već u operacionalizaciji. To je, ocijenio je premijer, osnovica koju treba realizirati i svakodnevno nadograđivati. Posebno je od navedenih mjera istakao važnost donošenja seta zakona o državnim službenicima i namještenicima, te zakona o plaćama u javnoj upravi. Osvrćući se na ekonomske prilike, premijer je kazao kako Federacija BiH svoju šansu za vidi u pokretanju velikih infrasrukturnih projekata, te u jačanju podrške poljoprivredi.
Članovi Savjeta smatraju da bi u tom smislu trebalo razmotriti mogućnost uzimanja kredita kod komercijalnih banaka, budući da, kako su istakli, Federacija BiH nije prezadužena. Ta sredstva bi prema njihovom mišljenju trebalo usmjeriti za supstituciju uvoza i podršku domaćoj proizvodnji. Također, predloženo je da se analizira ideja o usmjeravaju viška sredstava Centralne banke BiH u funkciju privrednih kretanja i potreba zemlje.
 

 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE