Nazad

Aktuelno

Susret federalnog premijera i indijskog ambasadora
11 Feb 2009

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Banković primio je danas nerezidentnog ambasadora Republike Indije u Mađarskoj Ranjita Raea, koji iz Budimpešte pokriva Bosnu i Hercegovinu. Razgovarano je o jačanu bilateralne saradnje dvije zemlje na svim poljima, posebno na ekonomskom.

Premijer Branković kazao je kako je Indija zemlja velikih potencijala i da u Federaciji BiH postoji dosta prostora za njihovo iskorištavanje. Tom prilikom detaljno je upoznao ambasadora sa strateškim planovima Federacije BiH u elektroenergetskom sektoru, u oblasti transporta, poljoprivrede i namjenske industrije, te pozvao indijske poslovne ljude da investiraju u ove oblasti. Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija ocijenio je veoma značajnim. Premijer Branković pоzdrаviо je i prојеkаt Vlаdе Indiје о оsnivаnju cеntrа zа infоrmаciоnе tеhnоlоgiје u BiH.

Amabasador Rae je rekao kako su politički i ekonomski odnosi Indije i BiH veoma dobri, ali da u njih treba unijeti više sadržaja. Premijera Brankovića je upoznao s budućim aktivnostima na jačanju bilateralne saradnje, pri čemu se posebno osvrnuo na naredni sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dvije zemlje koji bi trebalo da se održi ove godine. To će, prema njegovoj ocjeni, biti dobra prilika za indijske poslovne ljude da uspostave kontakt i saradnju sa privrednicima u našoj zemlji.

Tokom sastanka razgovarano je i o procesu rаtifikаciјe spоrаzumа о unаprеđеnju i zаštiti invеsticiја, sаrаdnji u оblаsti kulturе, nаukе i оbrаzоvаnjа, tе o bilаtеrаlnim ugоvоrima о prаvnој pоmоći i еkstrаdiciјi.
 

 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE