Nazad

Aktuelno

Susret premijera FBiH sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH
11 Feb 2009


Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Hrvatske u našoji zemlji Tončija Staničića. Razgovarano je o odnosima BiH i ove prijateljske zemlje, kao i mogućnostima daljnjeg unapređenja bilateralne saradnje.

Premijer Branković ocijenio je da je Hrvatska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH i spada među prve tri zemlje po obimu stranih investicija. Kazao je kako postoji mnogo zajedničkih interesa, posebno ističući gradnju mosta u Svilaju koja bi, prema njegovoj ocjeni, intenzivirala izgradnju koridora Vc.

Federalni premijer je ambasadora Staničića upoznao i sa političkim i ekonomskim kretanjima u Federaciji BiH. Razgovarano je i o zajedničkom nastupu kompanija dvije zemlje na trećim tržištima, kao i o mogućnosti organizacije regionalnog foruma enegetskih i transportnih javnih preduzeća zemalja regiona.

Ambasador Staničić kazao je kako su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri, te ocijenio da Hrvatska može pomoći BiH na raznim poljima. Prije svega, istakao je iskustvo koje Hrvatska ima u integracijama u EU, koje bi bilo od koristi i za našu zemlju. U domenu ekonomske saradnje ambasador je kazao kako i tu ima mnogo prostora za njeno unapređenje, posebno u energetskom sektoru.

Premijer Branković je izrazio nadu da će angažman ambasadora Staničića doprinijeti dobrim bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, te mu poželio uspješan rad i dobru saradnju.

 

 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE