Nazad

Aktuelno

Susret premijera FBiH sa ambasadorom Grčke u našoj zemlji
03 Feb 2009

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković primio je danas ambasadora Grčke u našoj zemlji Procopiusa D. Mantzouranisa. Razgovarano je o političkoj i ekonomskoj saradnji dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na grčki Program ekonomske rekonstrukcije i razvoja Balkana - „Hiperb“. Program je namijenjen podsticaju razvoja i unapređenja novoformiranih i postojećih preduzeća iz oblasti agroindustrije, uglavnom u privatnom sektoru. Njegova vrijednost je 3,5 miliona eura, a 20 odsto su nepovratna sredstava.

Premijer Branković se zahvalio na pomoći koju Grčka pruža našoj zemlji, kako u ekonomskom oporavku, tako i na podršci na putu članstva u EU i NATO-u. Ambasadora Mantzouranisa je upoznao sa prioritetima u ovoj godini, ističući pri tome kako je Vlada FBiH prva u regionu potpisala Socijalni sporazum sa sindikatima i poslodavcima.

- Naša politika je borba za svako radno mjesto. Mislim da su vaši programi pomoći veoma važni u tom smislu, posebno oni koji tretiraju prerađivačku industriju, istakao je Branković.

Razgovarano je i o mogućnosti izvoza vode u Grčku. Premijer Branković je kazao kako riječ o istinskom potencijalu, jer BiH ima ogromne podzemne i površinske rezerve pitke vode. Ambasador Grčke se složio sa premijerom Brankovićem uz ocjenu da je samo 1,8% na planeti pitka voda i da je potrebno iskoristiti hidropotencijal koji ima naša zemlja.

- Naredne godine očekujemo dezertifikaciju Grčke za 1,5%, a samo u posljednjih 20 godina cijena vode je porasla za pedeset puta. Vi imate ogroman hidropotencijal i trebate to iskoristiti, kazao je ambasador.

Ambasador Mantzouranis je također naglasio da će Grčka i dalje nastaviti pružati svesrdnu pomoć našoj zemlji u svim oblastima. Inače, grčkom diplomati ovo je drugi put da je ambasador u BiH.
 

 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE