Nazad

Aktuelno

Podrška zahtjevima Udruženja sudaca FBiH
02 Feb 2009

Premijer Federacije dr Nedžad Branković, federalni ministar pravde Feliks Vidović i sekretar Vlade Federacije BiH Ismet Trumić razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicama Udruženja sudija/sudaca FBiH Tifom Potogijom i Aleksandrom Martinović.

Povod današnjem razgovoru, u kojem je bilo riječi o položaju i ulozi sudske vlasti u Federaciji BiH, jeste potreba harmoniziranja primanja sudija i tužilaca u entitetima i na državnom nivou.

U tom cilju neophodno je ubrzati proceduru usvajanja Prijedloga zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Federaciji BiH u tekstu kako ga je proglasio Visoki predstavnik za BiH Odlukom od 9.12.2005. godine i u kojem obliku je potvrđen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Stoga će Vlada Federacije BiH, kako je dogovoreno danas, uputiti zahtjev da to na narednoj sjednici učini i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Federalno ministarstvo pravde će, vodeći računa o potrebi osiguranja adekvatnog finansiranja neovisnom sudstvu, kao i već iskazanih zahtjeva i pripremljenih prijedloga u tom pravcu, blagovremeno pripremiti neophodne izmjene i dopune ovog zakona.
 

 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE