Nazad

Aktuelno

Kroz IFAD VII do novih radnih mjesta u poljoprivredi
26 Feb 2018


Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u Bihaću održalo prezentaciju Programa razvoja ruralne konkurentnosti - IFAD VII, čiji je cilj jačanje malih poljoprivrednih proizvođača.  

U okviru ovog programa posebna pažnja bit će posvećena ženama i mladima koji žele ostati na selu i u poljoprivredi vide šansu za zaposlenje.

- Problem odlaska mladih sa sela jeste veliki izazov s kojim se suočavamo, a ovaj i slični projekti imaju za cilj da zaustave negativni trend. Mislim da je selo naš veliki potencijal koji, nažalost, ostaje neiskorišten. Postoje velike mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi i prema procjenama urađenim za potrebe ovog projekta, u ovom sektoru možemo otvoriti u narednom periodu više od tri hiljade novih radnih mjesta - rekao je ministar Šemsudin Dedić.Kroz ovaj projekat nastojat će se da budu poboljšani uslovi života malih proizvođača, pojačana njihova organizacija i sposobnosti da pronađu svoje mjesto na tržištu i u konačnici, da im bude omogućeno proširenje poslovanja.

Važno je da IFAD VII pruža mogućnosti otklanjanja nekih strukturnih problema s kojima se suočava proizvodnja, naprimjer, jagodičastog voća, kornišona i plastenička proizvodnja, a to su organizacija otkupa, prerade i plasmana proizvoda.

Ministar Dedić posebno je istakao saradnju i partnerstvo s nižim nivoima vlasti.

- Veoma je bitno da u realizaciju ovog projekta budu uključene lokalne zajednice. Ja sam još prošle godine signalizirao da se samo sedam od 27 općina obuhvaćenih projektom IFAD VI prijavilo za bespovratna sredstva. Moramo raditi na tome da animiramo lokalne vlasti jer upravo one, kao najbliže građanima, najbolje znaju kakve su potrebe poljoprivrednika na terenu - zaključio je Dedić.

Program razvoja ruralne konkurentnosti bit će prezentovan u svim kantonima a njegova ukupna vrijednost je skoro 20 miliona eura, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE