Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić učestvovao u radu radionice za poboljšanje korporativnog upravljanja u privrednim društvima
22 Feb 2018
U okviru aktivnosti na poboljšanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala Federacije BiH, organizovane su tematske radionice s privrednim društvima, resornim ministarstvima i drugim interesnim stranama kao što su nevladine organizacije, poslovne asocijacije i međunarodne institucije.
 
Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je radionicu na kojoj je razgovarano o inovacijama i razvoju tehnologije i naglasio da privredna društva u kojima Federacija BiH ima vlasništvo imaju čak trećinu ukupnog kapitala svih privrednih društava u Federaciji, te su stoga veoma važan faktor u razvoju ekonomije.
 
- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i  snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.
 
Federalni premijer je razgovarao s mladim poduzetnicima koji djeluju u okviru  inovacijskog i poduzetničkog centra Networks, koji radi na jačanju start-up i coworking zajednice u BiH.
 
Ove radionice su bile prilika za sumiranje rezultata aktivnosti koje Vlada FBiH od 2015. godine preduzima na poboljšanju učinka privrednih društava u kojima je vlasnik, kao i za prezentiranje poslovnih planova i izazova privrednih društava u narednom periodu. Naglašeno je da su značajno poboljšani poslovni rezultati, posebno tokom 2016. godine, i da se očekuju dodatni pozitivni efekti i u prošloj godini. Između ostalog, za razliku od 2015. godine, kad su ukupni gubici ovih privrednih društava iznosili skoro 150 miliona KM, već u 2016. je zabilježen pozitivan rezultat od više od 50 miliona KM.
 
Radionice predstavljaju nastavak ranije započetih aktivnosti i kvalitetnu platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja, te zajedničko definisanje pravaca daljih aktivnosti i usvajanja novih znanja.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE