Nazad

Aktuelno

Bukvarević: Proširiti Ugovor između BiH i Hrvatske radi liječenja pripadnika HVO-a
21 Feb 2018
 
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je u Zagrebu gdje je održao sastanak s delegacijom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Pored ministra Bukvarevića, na poziv ministra branitelja Hrvatske Tome Medveda u Zagrebu su boravili savjetnik predsjednika FBiH Pavo Šljivić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić, kantonalni ministar za boračka pitanja u Zapadno hercegovačkom kantonu Mladen Begić i pomoćnik federalnog ministra Martin Frančešević.

- Razmatrali smo realizaciju Ugovora između BiH i Hrvatske u pogledu rješavanja zahtjeva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Razgovarali smo o mogućnostima da Ugovor bude proširen, pored dosadašnjih prava, i na mogućnosti liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj, kao i mogućnostima ostvarivanja i drugih prava po Zakonu o pravima branitelja Hrvatske, koji je usvojen u decembru prošle godine - rekao je Bukvarević.

Ugovor trenutno reguliše pitanja penzija i naknada za boračko-invalidsku zaštitu.

Sudionici sastanka otvorili su i temu o zajedničkom nastupu u pretpristupnim fondovima Evropske unije po projektima iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Također, delegacije Federacije BiH i Hrvatske razmijenile su iskustva o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca i članova njihovih porodica i to putem boračkih zadruga.

- Dogovoreno je i da budu uspostavljena radna tijela koja će pripremiti konkretna rješenja po svakom od navedenih pitanja i da ćemo nastaviti saradnju u cilju pomoći pripadnicima braniteljskih populacija u BiH - naglasio je na kraju ministar Bukvarević.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE