Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić primio direktoricu EBRD-a Ruhe
20 Feb 2018


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe. Sastanku je prisustvovao i šef Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown.
 
Centralna tema današnjih razgovora bili su investicioni planovi i prioriteti Federalne vlade i provedba postojećih projekata ove evropske finansijske institucije u BiH. Na čelu liste prioriteta o kojim je danas razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru Vc.
 


Posebna pažnja posvećena je Memorandumu o razumijevanju između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a o razvoju i izgradnji putne infrastrukture u BiH kojim bi bila obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 120 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc koji spaja Budimpeštu s Pločama. Ovaj dokument, ukupne vrijednosti 180 miliona eura, trebali bi sljedeće sedmice u Londonu potpisati predstavnici EBRD-a i entitetski ministri prometa i komunikacija.
 
Premijer Novalić je istakao značaj podrške koju EBRD pruža Federaciji BiH, istakavši prioritete u izgradnji Koridora VC, a to su, kako je rekao, tunel kroz Prenj i tunel Ivan, kojim bi praktički Sarajevo putem s tri trake bilo povezano s Konjicom.
 
Bilo je riječi i o zainteresiranosti obiju strana za saradnju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i mogućnostima investiranja u infrastrukturu kroz javno-privatno partnerstvo, te drugim projektima putem kojih bi EBRD mogao doprinijeti razvoju u ovim oblastima.
 
Nedjelja,
12. srpanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE