Nazad

Aktuelno

Ministar Jozić: Uštede provođenjem elektronskog nadzora i javnih nabavki
14 Feb 2018
Predstavljajući rezultate prošlogodišnjeg rada i planove za tekuću godinu federalni ministar pravde Mato Jozić rekao je da su provođenjem elektronskog nadzora za osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora putem elektronskih narukvica ostvarene značajne uštede od oko 40 posto u odnosu na sredstva koja su bila izdvajana za osobe koje izdržavaju kaznu zatvora.
 
- Primjenom kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom značajno je smanjen broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne. Najbolji pokazatelj je činjenica da smo, prema podacima općinskih sudova u FBiH, tokom prošle godine na „čekanjima“ imali sedam osuđenih osoba, a izdato je 85 uputnih akata za osobe koje se tek trebaju javiti na izdržavanje kazne zatvora. U prethodnim godinama broj osuđenih osoba na „čekanju“ se kretao do 197 osoba - istakao je Jozić.
 
U 2017. godini kaznu zatvora u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom izdržavalo je 448 osuđenih osoba, a trenutno je izdržava 190 osuđenih osoba.
 
Također, potvrdio je da je ušteda od oko 6.000.000 KM za period od tri godine i efikasno provođenje javnih nabavki uz poštivanje principa javnih nabavki postignuto kod poslova vezanih za zajedničke javne nabavke za kazneno-popravne zavode u Federaciji BiH i to primjenom inoviranih otvorenih postupaka zajedničkih nabavki, uz primjenu okvirnih sporazuma s više ponuđača i primjenom mini-tenderisanja.
 
Zbog ranijeg nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, ovo ministarstvo je, prema riječima ministra Jozića, uložilo velike napore za smanjenje broja osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.
 
- Uočena je preopterećenost pojedinih zavoda, posebno u pritvorskoj jedinici KPZ PT Sarajevo, pa su, u suradnji s nadležnim sudovima, pritvorene osobe bile upućivane u pritvorske jedinice drugih zavoda - naveo je Jozić, dodajući da je trenutni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH za 1.998 osoba, od čega za 1.633 osuđene, te 365 za pritvorene osobe.
 
Početkom januara u svih sedam zavoda nalazilo se 1.709 osoba od kojih 338 pritvorenika i 1.371 osuđena osoba. Ukupan broj svih osoba (osuđenici, pritvorenici, kućni zatvor) iznosi 1.899.
 
- U vezi proširenja kapaciteta u zatvorima bit će rađeno na rasterećenju prostorija u KPZ Sarajevo izgradnjom zgrade zatvora na Igmanu. Naime, IPA Akcioni dokument koji sadrži finansijski zahtjev za KPZ Sarajevo usvojen 2017. godine u Briselu, a do ljeta se očekuje ratifikacija tog akta u Bosni i Hercegovini. Nakon što akt bude ratifikovan i pribavljena sva dokumentacija, slijede ostale aktivnosti koje preduzima Delegacija EU. Ukoliko sve  bude realizovano u planiranim rokovima, pretpostavljamo da bi početkom 2019. godine mogli biti početi radovi - najavio je federalni ministar.
 
Također, planirano je stavljanje u funkciju novoizgrađenih objekata u KPZ PT Bihać i KPZ PT Busovača, nakon prijema službenog osoblja, zatim povećanje kapaciteta za izdržavanje kazne zatvora za osuđene osobe ženskog spola i izmještanje forenzičkih pacijenata iz pritvorske jedinice KPZ PT Tuzla. 
 
- U okviru IPA Projekta 2012/2013 sa EU Delegacijom i VSTV-om radi se na rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija u Zenici (kantonalno tužilaštvo), Mostaru (kantonalni sud i tužilaštvo), Bihaću (Kantonalni sud), te se provode pripremne aktivnosti za lokaciju Tuzla (Izgradnja Općinskog suda u Tuzli i rekonstrukcija Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli) - potvrdio je ministar Jozić.
 
Ukazao je da su prošlogodišnje aktivnosti odvijane u okviru najvažnijeg Strateškog cilja - Pružanje doprinosa u uspostavljanju i održavanju efikasnog, efektivnog i koordiniranog sistema pravde koji je odgovoran prema svim građanima BiH i usklađen sa EU standardima i najboljom praksom, garantujući vladavinu prava i četiri Operativna cilja, koja su vezana za nadležnost i aktivnosti organizacionih jedinica ovog ministarstva.
 
 - Značajne aktivnosti Federalnog ministarstva pravde bile su provođene u postupcima pregovora za potpisivanje općeg i granskih kolektivnih ugovora. Radilo se i na ispunjenju preuzetih obaveza Vlade FBiH u procesu ispunjavanja predpristupnih obaveza iz procesa evropskih integracija - naveo je Jozić.
 
Obzirom na strateške prioritete Vlade Federacije BiH, koji se odnose na jačanje privrednog razvoja, domaćeg tržišta i uklanjanja administrativnih barijera u poslovanju, Federalno ministarstvo pravde poduzelo je niz aktivnosti koje se odnose na izradu propisa kojima se utiče na unaprjeđenje poslovnog okruženja.
 
- Tako je provedena javna rasprava o Zakonu o stečaju koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Tim zakonom predviđen je novi koncept stečajnog postupka kojim se afirmiše predstečajna nagodba i pokušaj oživljavanja poslovnih subjekata prije nego dođu u fazu da sam stečaj znači i kraj poslovanja - naglasio je ministar Jozić.
 
U cilju poboljšanja poslovnih aktivnosti privrednih subjekata, započet je rad i na prednacrtu novog Zakona o likvidaciji, kojim će procedura likvidacije poslovnih subjekata biti pojednostavljena, a glavni cilj je “iznaći mogućnost za eliminaciju onih poslovnih subjekata iz sudskog registra, koji samo formalno tu postoje”.
 
- Radi afirmisanja stranih ulaganja i uklanjanja poslovnih barijera u poslovanju aktivno se radi na iznalaženju novih rješenja iz oblasti registracije poslovnih subjekata, kojim će biti smanjen broj aktivnosti stranaka u postupku, pojednostavljena procedura, a samim time i će doći do pojeftinjenja postupka - poručio je danas federalni ministar pravde Mato Jozić na press-konferenciji u Vladi FBiH.
 
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE