Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić i ambasador Koč: Podrška Turske povratnicima neprocjenjiva
12 Feb 2018


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić primio je danas ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča s kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Republike Turske na jačanju privrednih i drugih veza između dvije prijateljske države.
 
Razgovarano je i o posjeti ministra Ramića Ankari, gdje će se 14. februara susresti s ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom.
 
- Sa Ambasadom Republike Turske u BiH imamo odnose koji predstavljaju pravi primjer prijateljske i djelotvorne saradnje. Kruna ove saradnje su kvote za izvoz mesa na tursko tržište, koje su omogućile poseban status proizvođačima iz povratničkih sredina. Nakon što nas je ministar Fakibaba posjetio u avgustu prošle godine, sada je red na našu posjetu Ankari, gdje ćemo razgovarati o daljem razvoju saradnje. Unatoč pokušajima i željama nekih, ova praksa funkcioniše, na obostranu korist - i BiH i Turske. Uloga i plemeniti interes Turske u pomaganju povratnika i jačanju povratničkih sredina je neprocjenjiva - kazao je Ramić.
 


Ministar Ramić je istaknuo da će jedan od glavnih prijedloga, koje će iznijeti na sastanku u Ankari, biti formiranje uzgojno-selektivnih centara za uzgoj stoke u većim povratničkim centrima.
 
- Kroz izradu master plana najozbiljnije će biti pristupljeno ovom važnom projektu, kroz koji će saradnja biti dodatno poboljšana, između ostalog i kroz smanjenje monopola u izvozu, a sve kako bi u konačnici najveću korist imali povratnici. Također, naš prijedlog je i da bude omogućen uslužni tov povratnicima, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju da učestvuju u projektu - naglasio je federalni ministar.
 
Ambasador Koč je istaknuo da su u posljednje vrijeme između Turske i BiH „intenzivirane mnoge aktivnosti, između ostalog i ubrzana izgradnja saobraćajne veze Sarajevo – Beograd, a konačni cilj je da trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi uskoro milijardu dolara godišnje“.
 
- Pored pune političke podrške vladavini demokratije i državnog suvereniteta BiH, te saradnje u oblasti kulturne razmjene, od ogromnog značaja je privredna i trgovinska saradnja. Izvoz bh. mesa na tursko tržište i na današnjem sastanku je potvrđen kao primjer pozitivna praksa, koja može još i dodatno biti razvijana, za što su opredijeljene institucije obje države - rekao je turski ambasador, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE