Nazad

Aktuelno

Ministrica Dilberović uručila knjige univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH
08 Feb 2018


Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH predstavnicima javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH uručila 1.205 knjiga i prisustvovala promociji knjige “Naučnici i rat“ Esada Zgodića, čije je štampanje podržalo ovo ministarstvo.
- Nažalost, prilikom ovakvih svečanosti odaziv drugih institucija nije zadovoljavajući. Nauka se u BiH smatra skupom investicijom, ali smatram da se obrazovanje i nauka svake države temelji ne samo na naučnim djelatnicima, nego i njihovom napretku koji se dalje reflektira kroz obrazovanje studenata - istakla je Dilberović.
Ministrica je naglasila da je resorno ministarstvo u proteklih šest godina doniralo više od 14.000 naučnih i stručnih izdanja s ciljem poboljšanja naučno-istraživačkog rada i ciklusa studiranja prema Bolonjskom procesu. 
- U okviru donacije poklonili smo knjige koje Federalno ministarstvo samo izdaje obzirom na to da ima i vlastitu izdavačku djelatnost. Pokušavamo da budemo u trendu i pristupamo izradi literature o temama, koje osjetimo da su goruće u različitim naučnim oblastima - istakla je federalna ministrica.Dilberović je najavila je da će se ove godine, otprilike u martu, izdavači u Federaciji moći javiti na javni poziv pri kojem ovo ministarstvo otkupljuje prvenstveno naučnu literaturu. Od ove godine uvoden je još jedan program s namjerom da se pomogne izdavačima dajući inicijalna sredstva za izdavanje relevantne naučne i akademske literature.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je podržalo štampanje knjige “Naučnici i rat; prilozi mirotvornoj politici“ Esada Zgodića, koju je kao prvu u ovoj godini promovisala Nacionalna i univerzitetska biblioteka.
- Ova knjiga predstavlja odličnu stručnu literaturu za historiju i buduća pokoljenja. Rukopis je posebno vrijedan pažnje zbog toga što istražuje svijet odnosa između naučnika kao “vladara istine” i rata kao istine ljudi - rekao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina u svojstvu glavnog i odgovornog urednika knjige, čiji su recezenti profesori Fakulteta političkih nauka Izet Beridan i Nerzuk Ćurak.
Pišući ovo djelo Zgodić kaže da ga je zanimalo jedno pitanje koje se uopće ne raspravlja u savremenoj političkoj teoriji “Da li i u kojoj mjeri naučnici iz sfere prirodnomatematskih, medicinskih i drugih nedruštvenih nauka participiraju u tvorenju historije kao glavnice naroda?”.
- Na taj način pokazao sam da postoje brojni naučnici koje sam nazvao demoni, varvari, luciferi koji su u pozadini etabliranih real politika bitno oblikovali promilitarističke ideje i proratne politike država i tako sudjelovali u prozvodnji rata i ratovanja - poručio je Zgodić o knjizi, koja afirmira brojne naučnike, koji su se deklarirali i radili kao humanisti i mirotvorci.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE