Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić otvorio put u Večićima kod Kotor-Varoši
07 Feb 2018
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić obišao je danas bošnjačke povratničke zajednice u Večićima i Hrvaćanima na području općine Kotor-Varoš, gdje je posjetio spomen-obilježje za 168 ubijenih Bošnjaka, te svečano otvorio lokalni put, koji je asfaltiran sredstvima resornog ministarstva od kojeg će neposrednu korist imati blizu 300 povratničkih domaćinstava u ovom selu.
 
- Samo u Hrvaćanima i Večićima trenutno živi oko hiljadu bošnjačkih povratnika. Kada tome dodamo Vrbanjce, Gariće, Šiprage, samo gradsko područje i druge mjesne zajednice, ovdje imamo jednu vitalnu povratničku zajednicu, koja garantuje opstanak multietničnosti u ovom kraju. To zaslužuje pažnju i podršku svih institucija. Povratnička zajednica je uputila zahtjev prema nama za gradnju ovog puta i taj projekat je realiziran. Snaga zajednice je u jakoj povezanosti njenih dijelova - kazao je Ramić.
 
Ministar je dodao da je ovo ministarstvo posebnu pažnju posvetilo izgradnji putne infrastrukture u prethodnom periodu, jer je spajanje povratničkih zajednica sa urbanim centrima od najvećeg značaja.
 
- Kada nemate putnih veza, to se reflektuje na sve druge životne sfere, od obrazovanja, posla do zdravstva i kulture. Ovaj put nam puno znači, te uime povratnika u Večićima, zahvaljujemo Federalnom ministarstvu i ministru Ramiću za podršku povratnicima u ovom kraju - kazao je  Muhamed Mehmedović iz Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u Kotorvaroškoj dolini.
 
Tokom boravka Ramić je posjetio i osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima i sa školskim osobljem razgovarao o problemima i potrebama đaka povratnika.
 
S predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš i udruženja povratnika u ovoj sredini razgovarao je o dosadašnjoj saradnji, problemima i izazovima s kojima se suočava povratnička populacija, te budućim planovima i projektima resornog ministarstva na području ove općine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE