Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić posjetio povratničke zajednice u Ahmićima i Skender-Vakufu
06 Feb 2018
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas povratničke zajednice u Ahmićima i Skender-Vakufu.

Ramić je obišao spomen-obilježje za 116 Bošnjaka, koje su u Ahmićima ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u aprilu 1993. godine.

Susreo se i s predstavnicima bošnjačkih udruženja u Ahmićima s kojima je razgovarao o njihovim potrebama i dosadašnjim i budućim projektima Ministarstva na tom području. Također, posjetio je i zgradu Medžlisa u Vitezu, čiju izgradnju je sufinansiralo  ovo ministarstvo.

- Bošnjaci Ahmića su u ratu bili žrtve jednog od najstrašnijih zločina u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas, 23 godine nakon rata, imate one koji, umjesto ljudskog pijeteta prema žrtvama i suočavanja s prošlošću, pokušavaju relativizirati zločin na razne načine. Odgovorna politika i ljudski pristup podrazumijevaju da se prizna i istina i da se na njenim temeljima ide ka povjerenju. Ne možete, nakon što ste izvršili zločine, tražiti zakon da se preživjelim ukine pravo glasa. To ne može proći. Povratak je glavna sila protiv ideja etničkog čišćenja i povratničke zajednice, koje čuvaju multietnički temelj Bosne i Hercegovine, zaslužuju podršku svih - kazao je Ramić.

Federalni ministar je danas posjetio i bošnjačku povratničku zajednicu u Skender-Vakufu, gdje se susreo s predstavnicima udruženja povratnika i načelnikom Općine Goranom Borojevićem.

Obišao je i ostatke Ali-Iskenderove džamije, napravljene prije tri stoljeća, a srušene u prošlom ratu, koja još čeka obnovu.

- Ovdje u Skender-Vakufu postoji viševjekovna multietnička historija, koju su neke retrogradne politike pokušale obrisati kroz rušenje vjerskih objekata i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Unatoč svemu, ovdje živi značajna povratnička zajednica, koja je spremna za međusobno uvažavanje, te  zaslužuje našu pažnju i podršku. Važno je da se obnovi Stara džamija, te da ova sredina ekonomski ojača i izgradi prosperitetniji ambijent za mlade generacije. Razgovarajući s predstavnicima povratnika i načelnikom Borojevićem, došli smo do nekih konkretnih ideja i zaključaka o projektima za potrebe povratnika u Skender-Vakufu u idućem periodu -  kazao je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE