Nazad

Aktuelno

Federalni premijer: Za stanje u “Krivaji” neko mora odgovarati
05 Feb 2018


Govoreći o stanju u „Krivaji“, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, na današnjoj press-konferenciji u Vladi FBiH, rekao da se u tom preduzeću dogodila manipulacija sa stečajnim postupkom i da Vlada Federacije BiH ostaje na raspolaganju njenoj upravi i radnicima.
 
- U „Krivaji“, koja je bila državno vlasništvo i koja je bila iznajmljena privatnoj kompaniji sa 1.200 uposlenika, desilo se da je imovina prodata u stečajnom postupku novoj ortačkoj grupi koja se obavezala da zaposli 800 ljudi. Toj grupi data je podrška za Zavod za zapošljavanje u iznosu od 6,5 miliona KM - kazao je Novalić.
 
Rezultat toga je da je imovina ostala na vlasnicima i da su radnici na ulici.
 
- Na kraju svega, preduzeće koje je bilo prije toga u iznajmljenom prostoru „Krivaje“ je tužilo Vladu FBiH i sada je pred dobijanjem sudskog spora od pet miliona KM, što je sa kamatama osam miliona KM. Očigledno se vidi da nešto nije uredu - imovina je iz države prešla u privatne ruke, a radnici više nisu zaposleni. Za takvo stanje neko mora odgovarati, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak - zaključio je Novalić, koji je prije nekoliko dana posjetio u Zavidovićima radnike ove tvornice.
 
Poručio im je da pravosuđe mora ubrzati proces i ukazao da bi Vlada mogla restrukturirati fabriku i dio radnika zaposliti, a druge socijalno zbrinuti u slučaju da imovina ne bude vraćena državi.
 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE