Nazad

Aktuelno

Novalić: Probleme u Hidrogradnji rješava stečajni upravnik, a ne Vlada
05 Feb 2018
Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj press-konferenciji poručio je radnicima Hidrogradnje, koji protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, da bi bilo protivzakonito održati sastanak s njima, odnosno ukoliko bi se umiješao u stečajni postupak, jer je za aktuelne probleme ovog preduzeća nadležan stečajni upravnik.

- Stečajni postupak u Hidrogradnji traje već 15 mjeseci. Prema Zakonu o stečaju, stečajni upravnik je dužan da provodi stečajni postupak štiteći jednako sve povjerioce,  među kojima su najosjetljiviji radnici sa svojim zahtjevima za plaće, uvezivanje staža, otpremnine. Nažalost, stečajni upravnik Hidrogradnje bavi se stečajnim biznisom - rekao je Novalić.

Novalić je, podsjećajući da je u Hidrogradnji osnovana nova firma, gdje je zaposleno 800 ljudi, skrenuo pažnju da je prije nekoliko dana u objavljen oglas u kojem je navedeno da se kupuje nova oprema.

- Dakle, neko razvija u stečajnom biznisu tu stečajnu firmu, umjesto da je stavi na prodaju kako bi je kupila neka kompanija iz građevinskog sektora, dala za nju novac, koji bi onda služio za rješavanje ostalih provjerioca – naglašava Novalić.

S obzirom na to da se, kako kaže, radi o „stečajnom biznisu”, to jeste “stečajnoj mafiji“, ističe da Vlada Federacije BiH očekuje od svih nadležnih, a posebno stečajnog sudije, da ubrza stečajni postupak i omogući radnicima da dođu do svojih potraživanja.

Premijer Novalić navodi da je slučaj Hidrogradnje primjer nužnosti hitnog donošenja novog Zakona o stečaju, koji je u parlamentarnoj proceduri, pri čemu je trenutni problem apelacija potpredsjednika Federacije Milana Dunovića, koju je podnio za ocjenu ustavnosti predloženog zakona.

- Unatoč tome, novi zakon nam treba kako bi bio ubrzan stečajni postupak i ostvarena veća kontrola nad stečajnim postupkom - konstatovao je Novalić na press-konferenciji ispred zgrade Vlade FBiH, gdje koje su radnici Hidrogradnje izjavili da im se duguje  osam plaća i ukazali na neophodnost uplaćivanja staža za 272 radnika koji imaju uslove za penzionisanje.
 
Četvrtak,
09. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE