Nazad

Aktuelno

Ministar Bukvarević boravio u Turskoj
02 Feb 2018


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH Šerif Patković, na poziv udruženja „Gazije“ iz Turske i gradonačelnika Istanbula Mevlüta Uysala, boravili suu u posjeti Istanbulu.

Ministar Bukvarević je zahvalio gradonačelniku Uysalu na pomoći i podršci Republike Turske Bosni i Hercegovini i prezentovao projekte koje realizuje Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata.

Riječ je o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, a na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanju kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekt Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini 2018. godine. Ministar je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogle u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, s ciljem što veće proizvodnje i plasmana proizvoda boračkih zadruga.Šerif Patković je upoznao gradonačelnika Uysala s ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i njihova rehabilitacija istih, te ga informisao da je oformljen Borački zadružni savez FBiH, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i s ministrom kulture i turizma u Vladi Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Tom prilikom istaknuta je opredjeljenost Bosne i Hercegovine na njenom evropskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Naglašeno je i zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoj odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno je razgovarano o razvoju kulture sjećanja na sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, s posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije“, doći oko 1.000 učesnika Marša mira, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE