Nazad

Aktuelno

Dedić: Uredbom o raspodjeli sirovine zaštititi drvnu industriju
03 Feb 2018


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450 radnika.
 
- Namještaj iz ove tvornice je namijenjen za evropsko tržište, a najviše se izvozi u Austriju i Njemačku. O kvalitetu njenih proizvoda svjedoče mnogobrojni certifikati, ali i interes kupaca - istakao je Dedić.
 
Ukazao je ba to da je prošla godina bila izuzetno važna za drvopreređivače, te da drvna industrija u Bosni i Hercegovini doživljava stalnu ekspanziju i svake godine bilježi sve veći rast, pogotovo u pogledu izvoza.
 
Federalno ministarstvo, kako kaže, nastoji da pruži što veću podršku domaćim proizvođačima namještaja kako bi imali obezbijeđenu sirovinu i bili konkurentniji na tržištu.
 
Prošle godine Vlada Federacije BiH utvrdila je dva veoma bitna dokumenta iz oblasti šumarstva: Zakon o šumama i Šumarski program, koji bi se, očekuje Dedić, uskoro s Programom razvoja drvne industrije trebali naći pred poslanicima Federalnog parlamenta.
 
Nakon toga bi uslijedilo donošenje nove odluke i kriterija za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma.
 
- Naši privrednici se odavno žale na poteškoće u nabavci sirovine. Planiramo donijeti uredbu koja će favorizovati preduzeća s većim stepenom finalizacije proizvoda. Logično je da umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske, trebamo da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta u BiH - naglasio je Dedić.
 
Federalni ministar je upozorio da problem raspodjele sirovine zahtjeva hitno rješenje. U slučaju da Zakon o šumama u skorijem roku ne bude na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH, Dedić poručuje da će insistirati da nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese uredbu prije zakona.
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE