Nazad

Aktuelno

U 254 kontrole zatečeno 46 neprijavljenih radnika i zapečaćeno 25 objekata
02 Feb 2018


Porezna uprava Federacije BiH je 1. februara  izvršila ukupno 254 inspekcijska nadzora na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, drvno-prerađivačku, građevinsku, trgovinsku i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 46 neprijavljenih radnika, 62 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 16 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti kao što su zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 25 objekata, a u 125 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 326.550 KM.

Porezna uprava je zahvalila svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i pozvala ih da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Prepručeno im je da svoj teško zarađeni novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju „sive“ ekonomije. Porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti su pozvani da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, jer u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Svi radnici koji rade „nacrno“ su pozvani da o tome obavijeste Poreznu upravu. Sve prijave će, kako je istaknuto, biti  ozbiljno i temeljito razmotrene i po njima će biti postupljeno u skladu sa zakonom, nadležnostima i raspoloživim kapacitetima. 

„Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu“,  istaknuto je u saopćenju PUFBiH.

Prijave PUFBiH se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS-a na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“. 
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE