Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić u Zavidovićima: Preporod “Krivaje” je moguć
02 Feb 2018
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Zavidovićima, nakon razgovora s radnicima “Krivaje”, da će Vlada FBiH uraditi sve što po zakonu može kako bi riješla probleme u tom preduzeću. 
 
- Moram priznati da je “Krivaja” u najtežoj situaciji od svih preduzeća u BiH. Iako smo intenzivno radili na rješavanju, nismo još uspjeli jer je problem pravne prirode - rekao je Novalić.
 
Podsjetio je da je Vlada FBiH prije više od godinu dana uputila krivičnu prijavu vezanu za događaje u “Krivaji”.
 
Ističe da je potrebno vršiti pritisak na pravosuđe da ubrza proces, a ne da se bilo ko miješa u njegov ishod.
 
Novalić je naglasio da je Vlada na strani pravde, ali je ona ne može odrediti, već samo pravosuđe. Ako bi imovina bila vraćena državi, onda bi Vlada mogla restrukturirati fabriku i dio radnika zaposliti a druge socijalno zbrinuti.
 
- Sada imamo situaciju da je Vlada dala novac, da radnici ne rade, a da imovina više ne pripada državi i očigledno je da nešto nije regularno, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak - naveo je Novalić.
 
Istakao je da su neki radnički protesti u posljednje vrijeme možda i imali političku pozadinu zbog izborne godine, ali da to nije slučaj s radnicima “Krivaje”, jer se oni bune zbog nevolje koja ih je zadesila.
 
Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović kazao je da je više nego jasno da se u slučaju privatizacije “Krivaje” radi o kriminalnoj namjeri da se lako i brzo dođe do milionske vrijednosti državne imovine.
 
- Ne plašim se ortačke grupe i dok sam ja načelnik imovina neće biti upisana na njih, osim ako ne dokažu da su iplatili 8,7 miliona KM, a ne da provode brze i sumnjive privatizacije - potcrtao je Mujanović.
 
Radnici “Krivaje” su u razgovoru s Novalićem iznijeli svoje egzistencijalne probleme koji traju godinama i zatražili hitno rješavanje slučaja tog preduzeća kako situacija ne bi bila dodatno pogoršana.
 
Federalni premijer je danas razgovarao s općinskim načelnikom Hašimom Mujanovićem i njegovim saradnicima o ekonomskom razvoju i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta na prostoru Zavidovića.
 
Kako je istakao načelnik, postoji veliki interes investitora za proizvodne kapacitete, prije svega “Krivaje”, no eventualne investicije još koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Da pogoni “Krivaje” mogu postati motor pozitivnih promjena u općini, kako je rečeno, svjedoči uspješan rad tvornice montažnih kuća “Krivaja Homes”.
 
Novalić je izrazio podršku nastojanju općine da pomogne radnicima tog nekadašnjeg giganta drvoprerađivačke industrije.
 
Naglasio je da je preporod “Krivaje” moguć, a da je Vlada Federacije uvijek bila i bit će u narednom periodu na raspolaganju njenoj upravi i radnicima.
 
Nedjelja,
12. srpanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE