Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić: Vlada FBiH utvrdila najmoderniji zakon o PIO u regiji
24 Oct 2017
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Istaknuto je da novi zakon uvodi red u penzijski sistem i donosi finansijsku stabilnost.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić novinarima je na press-konferenciji, koja je održana u pauzi sjednice, kazao da je kraju priveden dvogodišnji rad i da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji, te da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

- Na izradi ovog zakona aktivno su učestvovala udruženja penzionera koji su nam kvalitetnim prijedlozima pomogli da napravimo kvalitetan zakon - istakao je Novalić.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istakao da je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u radu ovog sastava Federalne vlade.

- Osnovni cilj ovog zakona je da bude omogućena redovna i blagovremena isplata penzija i garantovana prava koja smo usaglasili s predstavnicima penzionera. Novine u ovom zakonu odnose se na utvrđivanje vrijednost općeg boda u visini od 14 KM - rekao je Drljača i dodao da bi danas utvrđeni Prijedlog zakona već u novembru mogao biti pred delagatima i poslanicima u Parlamentu FBiH.

Uz ostalo, Novalić je kazao da je za dvije godine bruto društveni proizvod po glavi stanovnika je porastao sa osam na devet hiljada maraka. U materijalnom smislu mi ne živimo gore, uvozimo 20.000 automobila više nego ranije.
Kometarisao i najavljene proteste penzionera navodeći da će biti održani po inerciji, ali da smatra da će biti urađen kompromis.

- Pokazat ćemo šta ide u Parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost u Parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru - naglasio je Novalić.

Ministar Drljača je govoreći o novom zakonu, rekao da će penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje.

Korisnicima prava - penzija ostvarenih do 31. jula 1998. godine, kako je istakao Drljača, bit će povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. godine za pet posto.
 
 
Ponedjeljak,
19. travanj 2021.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE