Nazad

Aktuelno

Održana 100. sjednica Vlade Federacije BiH
19 Feb 2014

Vlada FBiH je, na današnjoj 100. sjednici u Sarajevu utvrdila više nacrta i prijedloga zakonskih rješenja. Tako su u Prijedlogu zakona o naftnim derivatima ovi energenti prepoznati kao strateška roba, a njegovom dosljednom provedbom bit će poboljšana sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima tržišta Federacije BiH. Ovo je prvi put da je u Federaciji BiH predložen zakon koji reguliše naftnu privredu.

Utvrđen je i u parlamentarnu proceduru upućen Nacrt zakona o osobnom imenu, budući da određena pitanja vezana za ovu problematiku nisu obuhvaćena ili na primjeren način riješena postojećim propisom. To se, prije svega, odnosi na situaciju kada osobno ime upisano u identifikacijskim ispravama ili u drugim matičnim knjigama ne odgovara onom imenu upisanom u matičnu knjigu rođenih.

U istu proceduru upućen je i Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina. Kako je obrazloženo, potreba za usklađivanjem Zakona o premjeru i katastru nekretnina (ZIKN) i Zakona o zemljišnim knjigama (ZZK) datira iz 2002. godine, kada je tadašnji visoki predstavnik nametnuo ZZK. Stoga je cilj novog propisa prevladavanje situacije nastale nakon toga, jer su tada van snage stavljene odredbe postojećeg ZIKN-a o upisu prava na nekretninama. Time je bio onemogućen upis nekretnina zato što je po odredbama ZIKN-a to bio jedinstven proces.

Na inicijativu Federalnog ministarstva financija, a nakon šestogodišnje primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Federalna vlada je danas utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna ovog propisa. Ovom su prethodile analize učinaka provedbe Zakona, kao i inicijativa korisnika javnih prihoda i članova Parlamenta FBiH za izmjene određenih zakonskih rješenja.

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE