Nazad

Aktuelno

Traženje rješenja za živinički “Konjuh”
21 Feb 2014

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u Sarajevu s predstavnicima “Konjuha” d.d. Živinice razgovarao o mogućim rješenjima za stanje u kojem se nalaze ovaj kolektiv i njegovih 370 uposlenih.

Jedan od problema je nabavka sirovine, a dogovoreno je da će, tim povodom, premijer Nikšić uputiti pismo Skupštini Tuzlanskog kantona kako bi se iznašla mogućnost da kantonalno šumsko poduzeće isporučuje drvne sortimente “Konjuhu”.

Prema riječima federalnog premijera, jedna od mogućnosti za revitaliziranje ovog živiničkog kolektiva, ali i drugih u FBiH koji su u financijskim teškoćama, jeste donošenje Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava. Ovaj bitan zakon već je prošao proceduru u Zastupničkom domu Paralmenta FBiH, a očekuje se da ga usvoji i Dom naroda.

Uskoro se očekuje da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspiše javni poziv poduzećima radi dobijanja sredstava za uvezivanje radnog staža uposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Ovim bi, također, bio riješen dio problema koji utječu na poslovanje “Konjuha”, te bi bili smanjeni i ukupni socijalni problemi radnika.

U današnjem razgovoru s premijerom FBiH sudjelovali su direktor “Konjuha” Admir Suljić i predstavnici Sindikata ovog kolektiva, te predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić. Kako je zaključeno, Sindikat će se maksimalno uključiti u rješavanje problema “Konjuha”.

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE