Nazad

Aktuelno

Demanti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke
19 Feb 2014

 
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo je danas demanti „Dnevnom avazu” zbog neistinitog i tendenciozno napisanog teksta te iznošenja netačnih podataka i ocjena u vezi s federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, objavljenog 19.2.2014. godine u rubrici Teme - “Istražujemo” (strana 11). Zbog objektivnog i istinitog informisanja javnosti, Federalno ministarstvo poziva ovaj dnevni list da na jednako istaknutom mjestu objavi demanti netačnih podataka i navoda.

U demantiju se navodi:

„Podaci koje ste naveli, a koji se odnose na Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za izdvajanje za podršku obrazovanju zaposlenim u Ministarstvu, odnose se na period od 2000. zaključno sa 2010. godinom, te je u potpunosti netačno da se ta izdavajanja vežu za mandat aktuelnog ministra obrazovanja i nauke jer je on, podsjećamo Vas, preuzeo dužnost 17. marta 2011. godine.

Stoga se podaci koje ste analizirali i objavili ne mogu vezati za mandat aktuelnog ministra obrazovanja i nauke niti njegovo ime, a pogotovo fotografiju, čime je direktno prekršen Kodeks za štampu BiH (član 2 ., član 5. i član 15.), jer ste objavili netačne i iskrivljene podatke i fotografiju, te ih vezujući za osobu na koju se odnose, prekršili načelo ‘tačnosti i fer izvještavanja’.

Pored toga, ovakvim tekstom je prekršeno načelo uredničke odgovornosti jer u prikupljanju informacija nije kontaktirana relevantna institucija niti su od nje traženi podaci. Uz sve prethodno navedeno, u potpunosti demantujemo navode i netačnosti da je, kako je napisano, ministar ‘Mašić častio...’ bilo kojeg službenika i namještenika budžetskim sredstvima za njegovo školovanje.

Naime, od 2011. godine, od kada je ministar Mašić preuzeo dužnost federalnog ministra obrazovanja i nauke pa do danas niti jedna jedina konvertibilna marka iz budžeta Ministarstva nije utrošena za podršku školovanju te stručnom i naučnom usavršavanju zaposlenika Ministarstva.

Pogotovo želimo naglasiti da sve prethodno navedeno potvrđuje, kao što vam je već poznato, i Izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH kojim je rad ovog ministarstva i finansijski izvještaj za posljednji revidirani period ocijenjen ‘pozitivnim mišljenjem’, inače jedinog među više od 70 institucija u Federaciji BiH.

Prema tome, odbacujemo svaku namjeru da se dovodi u pitanje transparentnost i zakonitost rada Ministarstva, pogotovo u ovom mandatnom periodu, te namjeru njegovog diskreditovanja vezivajući za bilo koje podatke koji bi mogli javnost navoditi na netransparentno trošenje budžetskih sredstava”, kaže se u demantiju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE