Nazad

Aktuelno

Sastanak u sjedištu Federalne vlade u povodu aktuelne situacije u FBiH
06 Feb 2014

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić večeras je u sjedištu Vlade u Sarajevu održao hitan sastanak s najodgovornijim ljudima Vlade Federacije BiH, tri kantona u Federaciji - Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, na kojem je temeljito razmatrana sigurnosna situacija u FBiH u kontekstu posljednjih događaja u Tuzli i drugim gradovima.

Na sastanku, kojem su prisustvovali kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutarnjih poslova, policijski komesari, direktor Federalne uprave policije (FUP) i tužitelji, definirani su daljnji koraci i mjere na uspostavljanju javnog reda i mira.

Federalni premijer Nermin Nikšić je u obraćanju medijima nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog svih drugih povrijeđenih građana i službenih osoba, uz očekivanje da će se brzo oporaviti.

- Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički imenitelj i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja i odgovornost onih koji su njihove firme doveli na prosijački štap, i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja - kazao je Nikšić, sublimirajući zaključke sastanka.

Istovremeno, pozvao je sve građane da putem dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se uništavanjem imovine i sukobima neće doći do riješenja.

Nepodijeljeno je mišljenje svih sudionika sastanka da svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da isto tako, bez obzira koliko su zahtjevi opravdani, niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

Sudionici sastanka su, prema Nikšićevim riječima, zaključili i usaglasili se da je policija dužna u svom radu primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno štititi sigurnost građana i njihove imovine u skladu sa zakonom.

- Očekujemo da nadležne policijske i tužilačke strukture utvrde činjenično stanje u vezi s protestima, kao i policijskim odgovorom na te proteste i pokrenu odgovarajuće postupke utvrđivanja odgovornosti za nasilničko ponašanje, narušavanje javog reda i mira, napad na službena lica kao i za, eventualnu, primjenu prekomjerne sile i nezakonito ponašanje policije - upozorio je Nikšić.

Sudionici sastanka smatraju da građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja privatizacijskih pljački i uništavanja desetina preduzeća za što niko nije odgovarao.

U vezi s tim postignut je apsolutni konsenzus da je neophodno angažirati sve nadležne policijske i pravosudne strukture kako bi se otvorile istrage i procesuirali odgovorni za privatizacijsku pljačku i privredni kriminal.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković fokusirao se na posljedice spomenutih dešavanja, posebno na segment uzroka i radnji koje su dovele do nemilih dogašaja koje državu vode u potpunu anarhiju, a o čemu će nadležne sigurnosne agencije sačiniti cjelovitu analizu.

U osvrtu na situaciju u Kantonu Sarajevo, Zeljković je kazao kako je situacija koja je trebala biti izraz podrške i solidarnosti prerasla u atak na imovinu i ugrožavanje ljudskih života, navodeći da je neophodno jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač je ocijenio da je sigurnosna situacija u Federaciji posljednjim dešavanjima u dobroj mjeri narušena, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

Kazao je da je policija u određenim slučajevima bila prinuđena upotrijebiti sredstva prinude s obzirom na to da je i sama bila napadnuta, te konstatirao da se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Zajednički je ocijenjeno da za rješavanje svih problema u društvu treba osigurati demokratsku klimu kako bi građani bili u prilici izboriti se za vlastita prava, te da su posljednji događaji zorno pokazali da rušilačkim pohodima, uništavanjem imovine i dovođenjem u opasnost života ništa ne rješava.

Stoga su apelirali na građane da ne dozvole da emocije prevladaju nad razumom, potcrtavajući obavezu nadležnih institucija da djeluju u skladu s načelim pravne države.

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE