Nazad

Aktuelno

Premijer Nikšić primio ambasadora Al Motairija
06 Feb 2014

.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Kuvajta u našoj zemlji Nassera Riden Thamera Al Motairija

Kuvajtski diplomata se interesirao za trenutnu političku situaciju i izrazio uvjerenje da će odnosi dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu, biti unaprijeđeni u budućnosti. U tom smislu je istakao da Kuvajt kroz privatne i državne investicije u BiH, te na humanitarnom planu, nastoji bilateralne odnose podići na još viši nivo.

Zaželjevši dobrodošlicu i uspješan mandat kuvajtskom ambasadoru, premijer Nikšić je istakao investicione prioritete u ovoj godini, a to su prije svega izgradnja Koridora Vc i projekti u energetskom sektoru u šta će biti uloženo više od milijardu eura.

- Mi namjeravamo nastaviti intenzivnu izgradnju Koridora Vc. Pokazali smo da se može investirati i graditi zadovoljavajućom dinamikom, a ne kao ranije puževim korakom. Izgradnja Koridora Vc će biti nastavljena istim tempom, ako ne i brže, do njegovog konačnog završetka - rekao je Nikšić.

Ambasador Al Motairi je naglasio da kuvajtski investitori imaju interesa za ulaganje u BiH, posebno u infrastrukturne projekte kakvi su Koridor Vc i energetski sektor. Obostrano je izražena želja za ostvarenje što bližih kontakata i razmjenu informacija o mogućnostima ekonomske saradnje.

Federalni premijer je u tom smislu predložio, što je kuvajtski ambasador sa zadovoljstvom prihvatio, organiziranje radnih sastanaka sa rukovodstvima „Elektroprivrede BiH“ i „Autocesta FBiH“ na kojima bi bili prezentirani i razmotreni konkretni projekti u kojima bi obje strane našle svoj interes, te s njima upoznali potencijalni kuvajtski investitori.

 

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE