Nazad

Aktuelno

Ministar Trhulj govorio na Evroazijskom samitu u Istanbulu
05 Feb 2014
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj boravi u Istanbulu na 17. evroazijskom samitu gdje je na plenarnoj sjednici održao predavanje o temi „Budućnost ekonomije i energije od lokalnog do globalnog“.
 
U svom izlaganju ministar Trhulj je istakao da je rat u Bosni i Hercegovini ostavio ogromne posljedice na sve njene građane i umnogome usporio njen razvoj, pa tako naša zemlja još uvijek nije dostigla nivo ekonomskog razvoja koji je imala do 1992. godine. 
 
- Ministarstvo kojem sam na čelu, zajedno sa cjelokupnom Vladom Federacije BiH, ulaže maksimalne napore kako bi podstakli privredni razvoj, što nije jednostavno, posebno u vrijeme globalne ekonomske krize. Sve raspoložive resurse nastojimo staviti u funkciju razvoja i energija je sigurno jedna od najznačajnijih poluga za to. 
 
Energija je potrebna za jačanje ekonomije, a način na koji je dobivamo i koristimo ima i lokalne i globalne implikacije na sredinu u kojoj živimo. Postoji ogromno povećanje zahtjeva za energijom kao rezultat industrijskog razvoja i povećanja populacije, ali su pri tome globalno zagrijavanje i klimatske promjene postali nezaobilazan opći svjetski problem i opasna prijetnja brojnim aspektima života i razvoja na Zemlji. Zato i ne treba da čudi da će sigurnost snabdijevanja energijom i zaštita životne sredine u desetljećima koja dolaze imati značajan utjecaj na odluke i politike koje će definirati svjetski poredak. 
 
Sposobnost svake države da posjeduje i koristi izvore energije odredit će stanje njene ekonomije, nacionalne sigurnosti i kvalitet i održivost životne sredine, pa stoga snabdijevanje energijom i zaštita životne sredine treba da posluži kao osnova za regionalnu i globalnu saradnju – rekao je ministar Trhulj.
 
Trhulj je u ovom izlaganju napomenuo i kako je BiH jasno orijentirana u pravcu EU integracija i da je spremna da prihvati sva dostignuća i pravno naslijeđe Evropske unije u oblasti energije, koja je uglavnom vođena potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope. Time je naša zemlja stvorila uvjete i realne pretpostavke da učini važne korake u adaptaciji svog energetskog sistema i tržišnih mehanizama prema međunarodnim zahtjevima. 
 
Svi raspoloživi podaci govore da je energetski intenzitet u BiH znatno veći od vrijednosti svjetskog i evropskog prosjeka, i da je to jedan od indikatora da postoji veliki potencijal za dalje poboljšanje energetskog sektora. Jaz, koji treba premostiti, kako bi bili dostignuti međunarodni standardi je u posljednje dvije godine izradom seta zakonskih propisa, smanjen, ali treba nastaviti aktivnosti na punoj implementaciji donesenih zakonskih propisa.
 
- Mogućnosti za dalji razvoj su ogromne jer koristimo svega 35 posto svojih hidro potencijala. Imamo ogromne solarne kapacitete, ali i kapacitete vjetra i biomase koji gotovo da nisu iskorišteni. Ovo u današnjim uvjetima postaje naša razvojna šansa, ali i naš doprinos borbi protiv klimatskih promjena i stabilnosti globalnog energetskog sektora – naglasio je Trhulj.
 
Federalni ministar je upoznao učesnike Samita kako je naša zemlja uprkos ekonomskoj krizi u prethodnoj godini postigla zavidne rezultate u sektoru industrije pri čemu su industrijska proizvodnja i izvoz zabilježili povećanje od gotovo 10 posto. I vojna industrija je za tri godine povećala prihod za više od tri puta, a kroz potpisanu saradnju sa američkim partnerom u narednim godinama trebali bi biti stvoreni uvjeti za proširenje kapaciteta, uvođenje savremenih tehnologija, otvaranje novih radnih mjesta i nastavak povećanja proizvodnje.
 
- Svjesni smo činjenice da kao mala zemlja možemo simbolično utjecati na globalne tokove, ali smo također duboko svjesni i odgovorni da možemo stvarati odličan lokalni ambijent koji će privući strane investitore i strani kapital. Dokaz tome je i prisustvo multinacionalne kompanije „Shell“ koja je nakon dvije godine analiza iskazala interes za ulazak u pregovore o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa. Nadam se da ćemo pronalaskom značajnih rezervi nafte i gasa ipak pozicionirati našu zemlju i kao energetski značajnu i u lokalnim i globalnim okvirima - kazao je ministar Trhulj.
 
Ministar Trhulj je naglasio kako su iskustva stranih investitora u Bosni i Hercegovini više nego dobra, ali i kako će Vlada FBiH, te Ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čijem je čelu intenzivno raditi na tome da BiH postane zemlja blagostanja jer to njeni građani zaslužuju. 
 
Federalni ministar energije rudarstva i industrije je pozvao sve potencijalne investitore da dođu u BiH i na licu mjesta se uvjere u potencijale o kojima je govorio na 17. evroazijskom samitu - saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.  
 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE