Nazad

Aktuelno

Federalni ministar Halimović na prezentaciji GOLD projekta
04 Feb 2014

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović danas je, u prostorijama općine Novi Grad, prisustvovao prezentaciji GOLD projekta.

Riječ je o zajedničkom projektu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA), čiji je cilj podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju.

- Unapređenje lokalnog razvoja nije samo unapređenje lokalnih zajednica nego i države u cjelini i stoga će ovo ministarstvo i dalje podupirati ovu vrstu projekata, kao i kompanije koje su nosioci razvoja lokalne zajednice - rekao je ministar Halimović.

U sklopu GOLD projekt potpisani su i memorandumi o razumijevanju između direktora Misije USAID-a u BiH Davida Bartha i savjetnik SIDA-e Pellea Perssona s gradonačelnicima Banje Luke i Bijeljine, Slobodanom Gavranovićem i Mićom Mićićem, te s načelnicima općina Bihać Emdžadom Galijaševićem, Centar Sarajevo Dževadom Bećirevićem, Ljubuški Nevenkom Barbarićem i s načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem.

GOLD projekat će podsticati model održivog lokalnog ekonomskog razvoja, u čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj BiH, kao temelj za održiv ekonomski rast, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekt će pomoći odabranim općinama da iskoriste svoje trenutno pasivne potencijele za otvaranje novih radnih mjesta i prilagođavanje kvalifikacija i vještina nezaposlenih osoba potrebama tržišta rada.

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE