Nazad

Aktuelno

Ministar Osmanović primio delegaciju Udruženja Srba iz Mostara
03 Feb 2014

Stvaranje uvjeta koji će omogućiti brži povratak Srba u Mostar i cijelu dolinu Neretve bila je osnovna tema današnjeg sastanka u Sarajevu na kojem je predsjednik Udruženja Srba iz Mostara „Mostar“ Gojko Pantić upoznao ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića sa trenutnim problemima i aktivnostima ovog udruženja. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić.

Kako su istakli predstavnici Srba, na obnovu na ovom području čeka oko 1.800 kuća u vlasništvu pripadnika srpske nacionalnosti, a donacije koje su do sada dodjeljivane nisu dovoljne da se ovaj proces završi.

Zahvalivši na dosadašnjem angažmanu resornog federalnog ministarstva, Pantić, je rekao da je neophodan jači angažman na svim nivoima vlasti počev od općine do države.

- Povratak u dolinu Neretve za nas je jedan od prioriteta. Vrlo je bitno da imamo direktnu komunikaciju kako bismo odredili najvažnija pitanja i probleme. Vi morate napraviti projekt obnove stambenih jedinica kako bismo se uključili kroz razne programe i izvore u njihovo osposobljavanje za normalan život povratnika. Kada je generalno riječ o povratku Srba u Federaciju BiH taj proces je neophodno ubrzati za što je potrebna dodatna injekcija u vidu donacija pri obnovi stambenih jedinica. Posebno je značajno da se uključe svi nivoi vlasti i javna preduzeća kako bi se povratnici zaposlili i tako stvorili uslovi za održiv povratak – rekao je ministar Osmanović, naglasivši da će se Ministarstvo u okviru svojih mogućnosti maksimalno angažirati kako bi se proces povratka u Mostar i cijelu dolinu Neretve ubrzao.

Posebno je istaknut značaj obnove međusobnog povjerenja i zajedništva, što je oduvijek bila karakteristika života ljudi na ovom prostoru.

 

 
Četvrtak,
02. travanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE