Nazad

Aktualno

Memorandum Vijeća za strane investitore FBiH i FIPA-e
17 Nov 2017Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, ujedno i predsjednik Vijeća za strane investitore Federacije BiH, s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem potpisao u Sarajevu Memorandum o suradnji s ciljem unapređenja zajedničkog rada na poboljšanju investicione klime u BiH, uključujući rješavanje administrativnih prepreka za širenje investicija, te poboljšanje koordinacije između različitih organa koji djeluju u sferi privlačenja stranih investicija.
 
Memorandum, čijem je potpisivanju prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik predsjednika Vijeća za strane investitore FBiH Amir Zukić, predviđa zajedničke aktivnosti na poboljšanju investicionog okruženja u zemlji, regulatornog okvira za strana i domaća ulaganja, te unapređenje koordinacije federalnih i kantonalnih organa u procesu pružanja podrške realizaciji investicijskih projekata. To će, u konačnici, doprinijeti konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine.
 
Institucije će identificirati i analizirati informacije o preprekama koje štetno utiču na investicijsku klimu, te predlagati konkretne reforme za njeno poboljšanje. Realizirat će i program postinvesticione podrške postojećim stranim investitorima u Federaciji BiH kroz obavljanje redovnih posjeta stranim kompanijama i upoznavanje sa eventualnim problemima u poslovanju na čijem rješavanju će se zajednički raditi.
 
Memorandum je potpisan na period od pet godina.
 
Potpisnici su istakli da samo zajedničkim radom i opredjeljenjem za unapređenje poslovne klime u zemlji može biti postignut značajniji priliv investicija, što automatski znači više radnih mjesta za građane i ekonomski napredak zemlje.
 
Nedjelja,
12. srpanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE