Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 248. sjednici, održanoj 22.12.2020. godine, donosi



ODLUKU


O IZRADI STRATEGIJE ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE U ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE (2021-2027)


I.


Pokreće se postupak izrade sektorske strategije u oblasti stručnog usavršavanja u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje 2021-2027.


II.


U procesu izrade Strategije za stručno usavršavanje u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Strategija) primjenjivat će se ključni principi izrade strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine: otvoreni model koordinacije; ravnopravnost spolova; horizontalna i vertikalna koordinacija svih razina vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine; partnerstvo; javnost i transparentnost.


III.


Strategijom će se definirati strateški pravci daljeg razvoja stručnog usavršavanja te osigurati usklađenost sa relevantnim strateškim dokumentima Bosne i Hercegovine, relevantnim dokumentima iz procesa europskih integracija i međunarodno prihvaćenim ciljevima održivog razvoja.


IV.


(1) Nositelj izrade Strategije je Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine.

(2) Učesnici u procesu izrade strategije su federalni i kantonalni organi uprave i upravne organizacije, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Koordinaciono tijelo za obuku u okviru Sustava obuke za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine te partneri sa Projekta "Jačanje upravljanja ljudskim resursima u Bosni i Hercegovini".

(3) Horizontalna i vertikalna koordinacija osigurat će se kroz rad Radne skupine imenovane od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 77/20).

(4) Financijska sredstva osigurana su u Proračunu Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i kroz Projekt 1000313 - Osiguranje financijske održivosti za uposlenike u JLS u Federaciji BiH.

(5) Rok za dostavljanje prijedloga Strategije na razmatranje na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uz prethodnu provedbu procesa konsultacija, je 31.12.2020. godine.


V.


Proces izrade Strategije odvijat će se po sljedećim fazama: a) izrada strateške platforme koja obuhvata određivanje vizije razvoja i strateških ciljeva; b) određivanje prioriteta i mjera; c) identifikacija strateških projekata; d) provjera međusobne usklađenosti strateških dokumenata; e) izrada indikativnog financijskog okvira za implementaciju strateških dokumenata; f) definiranje načina implementacije, praćenja, izvješćivanja i evaluacije strateških dokumenata; g) usvajanje strateških dokumenata uz prethodnu provedbu procesa konsultacija.


VI.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 1775/2020
22. prosinca 2020. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, v. r.