Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 9. stav (4) Uredbe o izradi strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 74/19), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 233. sjednici, održanoj 28.08.2020. godine, donosi



ODLUKU


O IZRADI STRATEGIJE POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 2021. - 2027. GODINA


I.


(1) Pokreće se proces izrade Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021.-2027. godina (u daljem tekstu: Strategija poljoprivrede).

(2) Strategija poljoprivrede je sektorski strateški dokument Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) koji definiše i usmjerava razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave, i predstavlja putokaz za sveukupni poljoprivredni razvoj.


II.


U procesu izrade Strategije poljoprivrede, primjenjivat će se ključni principi izrade strateških dokumenata u Federaciji iz člana 3. Uredbe o izradi strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine.


III.


Strategija poljoprivrede utvrđuje prioritete i ciljeve sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, način njihova ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir, implementaciju, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.


IV.


(1) Nosilac izrade Strategije poljoprivrede je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo poljoprivrede).

(2) Ministarstvo poljoprivrede koordinira i vodi proces izrade Strategije poljoprivrede, uz učešće Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

(3) Učesnici u procesu izrade Strategije poljoprivrede su nadležne institucije Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave, te relevantni socio-ekonomski partneri, kako bi se optimalno reflektovale razvojne potrebe poljoprivrede i ruralnog razvoja svih nivoa vlasti u Federaciji.

(4) Ministarstvo poljoprivrede će primjenom otvorene metode koordinacije i poštujući princip horizontalne i vertikalne koordinacije, formirati radna tijela za učešće u izradi Strategije poljoprivrede, kojim se osigurava uključivanje učesnika iz stava (3) ove tačke u svim fazama procesa izrade Strategije poljoprivrede.

(5) Ministarstvo poljoprivrede obezbjeđuje usaglašavanje i komplementarnost razvojnih pravaca i strateških ciljeva sa strateškim ciljevima iz Strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021.-2027. godina, dokumenata relevantnih za proces integracije BiH u Evropsku uniju i drugih međunarodno preuzetih obaveza BiH. Federalno ministarstvo će u tu svrhu, prije početka izrade Strategije poljoprivrede, pripremiti relevantne dokumente.

(6) Ministarstvo poljoprivrede dužno je osigurati da Strategija poljoprivrede ima minimalnu strukturu: uvod, stratešku platformu, prioritete i mjere sa indikatorima, strateške projekte, indikativni finansijski okvir, sažeti pregled strateškog dokumenta, okvir za provođenje, praćenje, izvještavanje i evaluaciju strateškog dokumenta.

(7) Ministarstvo poljoprivrede dužno je sačiniti Akcioni plan za realizaciju ove odluke, koji sadrži: nosioce pojedinih aktivnosti, aktivnosti, izvršioce, rokove i druge elemente.


V.


(1) Rok za izradu Strategije poljoprivrede je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

(2) Ukupna sredstva potrebna za izradu Strategije poljoprivrede u iznosu do 350.000,00 KM obezbijedit će se iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine iz Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima - Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ("Službene novine Federacije BiH", br. 14/20 i 23/20), sa pozicije E/MODEL OSTALIH VRSTA PODRŠKI, tačka (1-3) podtačka c) Izrada Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine 2021.-2027. godina.


VI.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 1162/2020
28. augusta 2020. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, s. r.