Na temelju članka 26. stavak (1) i članka 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu ("Slnžfeene novine Federacije BiH", broj 99/19), na prijedlog Federalnog ministarstva, zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 210. sjednici, održanoj 20.02.2020. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA

SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA

"TEKUĆI TRANSFER DRUGIM NIVOIMA VLASTI I

FONDOVIMA - TRANSFER ZA SANACIJU

ZDRAVSTVENIH USTANOVA U FEDERACIJI BOSNE I

HERCEGOVINE" UTVRĐENIH PRORAČUNOM

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2020.

GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

 

I

 

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine", utvrđenih u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/19), ekonomski kod 614100, u iznosu od 30.000.000,00 KM.

 

 

II

 

 

Odobrava se raspodjela sredstava iz točke I ove odluke zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH), i to:

- Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu iznos od 10.000.000,00 KM

- Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar iznos od 10.000.000,00 KM i

- Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla iznos od 10.000.000,00 KM

Svrha programa

Osiguravanje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijemog nivoa zdravstvene zaštite koje se pružaju pacijentima s cijelog teritorija Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH.

Zadovoljavanje zdravstvenih potreba pacijenata s cijelog teritorija Federacije BiH, a koji su korisnici zdravstvenih usluga javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, tipa sveucilišno-kliničkih bolnica.

Osiguranje kontinuiranog pružanja sigurnih i kvalitetnih zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijemog nivoa zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, tipa sveučilisno-kliničkih bolnica.

Sadržaj programa

U okviru ovog programa sredstvima transfera će se izmiriti dio dospjelih obveza po osnovu nabavke lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i zanavljanje neophodne medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodnih za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, tipa univerzitetsko-kliničkih bolnica.

Kriteriji za raspodjelu sredstava

Kriteriji za raspodjelu sredstava transfera su:

- Odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad sveučilišno-kliničkim bolnicama u Federaciji Bosne i Hercego­vine ("Službene novine Federacije BiH", broj 67/13) kojom je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine preuzeo osnivačka prava nad sva tri klinička centra u Federaciji BiH: Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

- Program utroška sredstava dostavljen od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JZU Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Organizacije koje primaju transfer

- Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

- Sveučilišna klinička bolnica Mostar

- Univerzitetsko klinički centar Tuzla

 

 

III

 

 

Isplata sredstava iz točke I ove odluke vršit će se mjesečno, a na temelju zahtjeva korisnika sredstava.

 

 

IV

 

 

Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa korisnicima iz točke I ove odluke kojima su sredstva dodijeljena.

 

 

V

 

 

Ugovorima iz točke IV će se bliže definirati namjena i kriteriji za dodjelu sredstava pojedinim ustanovama, kao i način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

 

 

VI

 

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke tromjesečno izvještavati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

VII

 

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

 

VIII

 

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u

"Službenim novinama Federacije BiH",

 

 

V broj 412/2020

20. veljače 2020. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.