Na osnovu člana 31. stav (1) i člana 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16), na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 88. sjednici održanoj 27.01.2037. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TEKUĆI TRANSFERI NEPROFITNIM
ORGANIZACIJAMA - TRANSFER ZA OBILJEŽAVANJE
ZNAČAJNIH DATUMA", UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2017. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-
OSLOBODILAČKOG RATA/FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I
INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog ministar­stva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za obilježavanje značajnih datuma" utvrđenih u razdjelu 32, ekonomski kod 6143, Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, sredstva iz tačke I ove odluke su utvrđena, u iznosu od 300.000,00 KM, a odobravat će se samo za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke raspoređuju se za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, u iznosu od 220.000,00 KM.
Pravo prijave za korištenje sredstava iz stava (1) ove tačke mogu ostvariti kantonalna ministarstva/uprave nadležne za bo­račko invalidsku zaštitu, službe za boračka pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, udruženja/udruge i organizacije proizašle iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, SABNOR, udruženja/udruge, organizacije Armije RBiH i HVO koje su registrovane u RS i vjerske institucije koje obilježavaju značajne datume iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata.

Ciljevi programa su:
- jačanje opće svijesti, razvoja kulture sjećanja i potrebe poštivanja istorijskih važnih događaja i ličnosti;
- očuvanje i zaštita tradicionalnih istorijskih događaja.

Kriteriji za odobrenje sredstava za sufinansiranje programa/ projekata za obilježavanje značajnih datuma su:
- značaj programa za širu društvenu zajednicu državnog, federalnog (iznimno kantonalnog ili općin­skog nivoa);
- broj korisnika predviđenih kroz program;
- vrijednost programa;
- učešće vlastitih sredstava.

 

IV

 

Razliku od iznosa sredstava iz tački II i III ove odluke, dio od 80.000,00 KM, određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za podršku programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.

 

V

 

Sredstva iz tačke III ove odluke dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, (u daljem tekstu federalni ministar), za 2017. godinu, a isplata će se vršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa sredstava.
Sredstva iz tačke IV ove odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava korisnicima na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2017. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar na prijedlog komisije.

 

VI

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva, i najmanje jednom veliko-tiražnom dnevnom listu, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

 

VII

 

Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom trošenju sredstava koji će biti obavezni implementaciju sredstava izvršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

 

VIII

 

Federalni ministar imenuje komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjeljivanje sredstava.

 

IX

 

Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu Javnog poziva i zahtjeva tokom godine i cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavljaju federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Federalno ministarstvo će izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministar­stvu financija, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16).

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 103/2017
27. januara 2017. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.