Na temelju članka 35. stavak 6. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/13), na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 27. žurnoj sjednici, održanoj 13.06.2013. godine, donosi

 

U R E D B U

O NAČINU IZDAVANJA UVJERENJA O PRIPADNOSTI
ORUŽANIM SNAGAMA, RADI OSTVARIVANJA
PRAVA PO ZAKONU O PRIJEVREMENOM
POVOLJNIJEM UMIROVLJENJU BRANITELJA
DOMOVINSKOG RATA

 

Članak 5.

 

Ovom uredbom uređuje se sadržaj, postupak i način izdavanja uvjerenja o: pripadnosti oružanim snagama, vršenju komandne dužnosti, formacijskom činu, osobnom činu, nesposobnosti za vojnu službu, ratnom priznanju ili odlikovanju i okolnostima ranjavanja, radi ostvarivanja prava na povoljnije umirovljenje po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata ("Službene novine Federacije BiH", broj 41/13),

 

Članak 2.

 

Uvjerenja iz članka I ove uredbe izdavat će nadležne organizacijske jedinice Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu Federalno ministarstvo), u općinama prema mjestu gdje se vode evidencije o pripadnosti oružanim snagama podnositelja zahtjeva, sukladno članku 169. Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).

 

Članak 3.

 

Uvjerenje iz članka 2. ove uredbe izdaje se samo na temelju zvaničnih dokumenata vojne evidencije, kojima raspolažu organizacijske jedinice Federalnog ministarstva sa sjedištem u općinama i Arhiv Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

 

Članak 4.

 

Ukoliko nadležni organ iz članka 2. ove uredbe ne raspolaže sa zvaničnom službenom vojnom evidencijom, obvezan je zatražiti podatke iz Arhiva Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, a ukoliko i Arhiv Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine ne raspolaže sa podacima iz članka 3. ove uredbe, zahtjev za izdavanje uvjerenja će se odbiti sukladno Zakonu o upravnom postupku.

 

Članak 5.

 

Stranka podnosi zahtjev za izdavanje uvjerenja na propisanom obrascu koji je sastavni dio ove uredbe.

 

Članak 6.

 

Nakon uvida u službene vojne evidencije, odnosno pribavljanja podataka od Arhiva Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, nadležni organ izdaje uvjerenje. Uvjerenje sadrži zvamčne činjenice, a obrazac uvjerenja je sastavni dio ove uredbe.

 

Članak 7.

 

Nakon izdavanja uvjerenja sukladno ovoj uredbi, jedan primjerak uvjerenja će se dostaviti Inspektoratu Federalnog ministarstva, koji će vršiti provjeru da li je uvjerenje izdato sukladno činjenicama iz vojnih evidencija.
Nakon izvršene provjere, ukoliko Inspektorat utvrdi nepravilnosti prilikom izdavanja uvjerenja, dužan je poduzeti sve mjere sukladno važećim propisima, a nakon toga upoznati ministra o nepravilnostima i poduzetim aktivnostima u otklanjanju istih.

 

Članak 8.

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH", .

 

V broj 501/2013
13. lipnja 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.