ZAKON
O IZMJENAMA ZAKONA O OGRANIČENOJ UPORABI
DUHANSKIH PRERAĐEVINA

 

Članak 1.

 

U Zakonu o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina ("Službene novine Federacije BiH", br. 6/98, 35/98 i 11/99) članak 7. mijenja se i glasi:

 

"Članak 7.

 

Zabranjena je proizvodnja i prodaja duhanskih prerađevina koje na ambalaži nemaju istaknute podatke o količini katrana, nikotina i ugljičnog monoksida, na bočnoj strani svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina koje je u prometu.
Podaci o količini katrana, nikotina i ugljičnog monoksida, na bočnoj strani originalnog pakiranja iz stavka 1. ovoga članka moraju pokrivati najmanje 15% bočne strane svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina koje je u prometu.
Pored podataka iz stavka 1. ovoga članka, svako originalno pojedinačno pakiranje duhanskih prerađevina koje je u prometu, mora sadržavati i slijedeće podatke: datum proizvodnje i rok trajanja, a za duhanske prerađevine iz uvoza oznaku uvoznika.
Način označavanja podataka iz st. 1., 2. i 3. ovoga članka, kao i izgled podataka na svakom originalnom pojedinačnom pakiranju duhanskih prerađevina koje je u prometu bliže se određuju pravilnikom federalnog ministra zdravstva (u daljnjem tekstu: ministar zdravstva.)".

 

Članak 2.

 

Članak 8. mijenja se i glasi:

 

"Članak 8.

 

Svako originalno pojedinačno pakiranje svih duhanskih prerađevina koje se nalazi u prometu, osim duhana za žvakanje i sisanje, mora imati označno jedno od općih i posebnih upozorenja.
Opća upozorenja iz stavka 1. ovoga članka glase: "PUŠENJE JE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE", "PUŠENJE UBIJA", "PUŠENJE OZBILJNO ŠTETI VAMA I DRUGIMA OKO VAS".
Opće upozorenje iz stavka 2. ovoga članka mora biti označeno na prednjoj strani svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina koje se nalazi u prometu, tako da pokriva najmanje 35 % prednje površine pakiranja.
Posebno upozorenje iz stavka 1. ovoga članka tipa su:
"Pušenje uzrokuje rak pluća", "Pušenje uzrokuje srčani udar", "Pušenje uzrokuje moždani udar", "Pušenje u trudnoći šteti zdravlju Vašeg djeteta".
Posebno upozorenje iz stavka 4. ovoga članka mora biti označeno na poleđini svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina koje se nalazi u prometu, tako da pokriva najmanje 50% spoljne površine svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina koje se nalazi u prometu.
Proizvođača, odnosno uvoznik je dužan posebna upozorenja iz stavka 4. ovoga članka pravilno mijenjati, tako da se svako od tih upozorenja nalazi označeno na jednakim količinama duhanskih prerađevina, u tekućoj godini.
Svako originalno pojedinačno pakiranje duhanskih prerađevina za žvakanje i sisanje, koji se nalaze u prometu, moraju imati označeno upozorenje: "Uporaba ovog proizvoda šteti Vašem zdravlju i stvara ovisnost".
Upozorenje iz stavka 7. ovoga članka mora biti označeno na najvidljivijoj površini svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina za žvakanje i sisanje koje se nalazi u prometu i mora zauzimati najmanje 35% spoljašnje površine svakog originalnog pojedinačnog pakiranja duhanskih prerađevina.
Uvjeti i način označavanja duhanskih prerađevina, bliži sadražj i izgled općih i posebnih upozorenja iz stavka 1. ovoga članka uređuju se pravilnikom ministra zdravstva.".

 

Članak 3.

 

Članak 14. mijenja se i glasi:

 

"Članak 14.

 

Novčanom kaznom od 10.000,00 KM do 15.000,00 KM bit će kažnjeno za prekršaj gospodarsko društvo ili druga pravna osoba koja se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih prerađevina, ako:
1. protivno zakonu, na originalnom pojedinačnom pakiranju duhanskih prerađevina koje se nalazi u prometu ne istakne podatak iz članka 7. i upozorenje iz članka 8. ovoga zakona, odnosno ako prodaje duhanske prerađevine protivno članku 12. stavku 2. ovoga zakona;
2. protivno odredbi čl. 9., 10. i 11. ovoga zakona obavlja reklamiranje duhanskih prerađevina.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka bit će kažnjena novčanom kaznom od 500,00 KM do 3.000,00 KM i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka bit će kažnjena novčanom kaznom od 500,00 KM do 1.500,00 KM i fizička osoba koja je kod ovlaštenog tijela registrirana za obavljanje samostalne gospodarske i druge zakonom propisane djelatnosti.
Pored novčane kazne, počinitelju prekršaja iz stavka 1. ovoga članka mogu se izreći slijedeće zaštitne mjere:
– oduzimanje predmeta koji su bili uporabljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja, bilo da su vlasništvo okrivljenog
ili koji nisu vlasništvo okrivljenog, ako to zahtijevaju interesi očuvanja života i zdravlja ljudi,
– zabrana vršenja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci, a s ciljem sprječavanja budućeg činjenja prekršaja.".

 

Članak 4.

 

Članak 16. mijenja se i glasi:

 

"Članak 16.

 

Novčanom kaznom od 2.000,00KM do 10.000,00KM bit će kažnjeno za prekršaj gospodarsko društvo i druga pravna osoba, ako prodaje duhanske prerađevine protivno odredbi članka 12. stavak 1. ovoga zakona.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka bit će kažnjena novčanom kaznom od 250,00 KM do 1.000,00 KM odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka bit ća kažnjena novčanom kaznom od 500,00 KM do 1.500,00 KM i fizička osoba koja je kod ovlaštenog tijela registrirana za obavljanje samostalne gospodarske i druge zakonom propisane djelatnosti.
Pored novčane kazne, počinitelju prekršaja iz stavka 1. ovoga članka mogu se izreći sljedeće zaštitne mjere:
– oduzimanje predmeta koji su bili uporabljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja bilo da su vlasništvo okrivljenog ili
koji nisu vlasništvo okrivljenog, ako to zahtijevaju interesi očuvanja života i zdravlja ljudi,
– zabrana obavljanja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci, a s ciljem sprječavanja budućeg činjenja prekršaja.".

 

Članak 5.

 

Članak 18. briše se.

 

Članak 6.

 

Iza članka 20. dodaje se novi članak 20a., koji glasi:

 

"Članak 20a.

 

Pravilnike iz čl. 1. i 2. ovoga zakona, ministar zdravstva donijet će u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
Proizvođači i uvoznici duhanskih prerađevina dužni su usuglasiti označavanje originalnih, pojedinačnih pakiranja duhanskih prerađevina na način propisan čl. 7. i 8. ovoga zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona i
pravilnika donijetog na temelju ovoga zakona.

 

Članak 7.

 

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedateljica
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Karolina Pavlović

 

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Dr. Denis Zvizdić