Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 17. sjednici održanoj 5. septembra 2011. godine, donosi

 

U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O ŠUMAMA

 

Član 1.

 

U Uredbi o šumama ("Službene novine Federacije BiH", broj 83/09, 26/10 i 38/10), u članu 4. stav 2. mijenja se i glasi:
"Saglasnost, na godišnji plan gospodarenja šumama, koji je korisnik šuma dužan dostaviti najkasnije do 30,11. tekuće za narednu godinu, daje Federalna uprava za šumarstvo u roku od 30 dana od dana prijema plana za šumskoprivredna društva koja imaju važeću šumskoprivrednu osnovu. Za preduzeća koja nemaju važeću šumskoprivrednu osnovu saglasnost daje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz prethodno pribavljenu saglasnost Federalne uprave za šumarstvo. Radovi predviđeni godišnjim planom gospodarenja ne mogu se započeti bez saglasnosti Federalne uprave za šumarstvo odnosno Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,"
Stav 3. istog člana mijenja se i glasi:
"Usvojeni godišnji plan gospodarenja korisnik šuma je dužan u roku od 15 dana od dana usvajanja dostaviti Kantonalnoj upravi, federalnoj i kantonalnoj šumarskoj inspekciji i jedinici lokalne samouprave na čijem području će se izvoditi radovi predviđeni godišnjim planom."

 

Član 2.

 

Član 31. stav 1. mijenja se i glasi:
"1) Na području Federacije Bosne i Hercegovine poslove gospodarenja državnim šumama, do stupanja na snagu Zakona o šumama obavljaju šumskoprivredna društva {korisnici državnih šuma) koji su te poslove obavljali do momenta prestanka važenja Zakona o šumama ("Službene novine Federacije BiH",br. 20/02, 29/03 i 37/04)."

 

Član 3.

 

PRELAZNE l ZAVRŠNE ODREDBE

 

Sve saglasnosti i ugovori o prenosu poslova gospodarenja državnim šumama koji su u suprotnosti sa odredbama ove uredbe stavljaju se van snage.
Ova uredba stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 902/11
5. septembra/rujna 2011. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.