Na temelju čl. 40. i 41. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 14/11 i 50/11), na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 19. sjednici održanoj 22. rujna 2011. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TRANSFER ZA
PREVENTIVNA SREDSTVA ZA AKCIDENTE U
OKOLIŠU" UTVRĐENOG PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2011. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Transfer za preventivna sredstva za akcidente u okolišu", razdjel 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 14/11 i 50/11).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 720.000.00 KM (slovima: sedamstodvadeset tisuća/hiljada konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz točke II ove Odluke raspodjeljuju se po slijedećim programima:
1. Potpora projektu "Praćenje teških metala u zemljištu i biljkama na području općine Zenica" u novčanom iznosu od 120,000,00 KM.
Ciljevi programa su: Praćenje sadržaja teških metala i sumpora u zemljištu na području općine Zenica, kako bi se adekvatan način korištenja zemljišta za određene svrhe. Ove aktivnosti dijelom već provode Federalni agropedološki zavod i Federalni zavod za poljoprivredu u suradnji sa Univerzitetom u Zenici i općinom Zenica, a kroz ovaj komplementarni projekat se treba osigurati podrška izrade elaborata i karte kontaminacije zemljišta na području općine Zenica u razmjeri 1:1000.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za implementaciju projekata, temeljem Zakona o javnim nabavkama.

2. Sufinanciranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja okoliša opasnim otpadom koji predstavljaju veliki pritisak na okoliš u novčanom iznosu od 120.000,00 KM.
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti zbrinjavanja opasnog otpada koje apliciraju u suradnji sa lokalnom upravom i samoupravom na čijem području se nalazi nekontrolirano odloženi otpad ili insolventnim gospodarskim subjektima za zbrinjavanje otpada.
Cilj programa: rješavanje problema zagađenja pojedinih regija i sredina, preventivno rješavanje opasnog otpada koji nastaju u procesima proizvodnje i koje fizički ugrožava zdravlje i živote ljudi, a nad kojima nema odgovarajuće kontrole; izrada tehničkih i tehnoloških rješenja zbrinjavanja postojećeg otpada.
Kriteriji za izbor programa su: kvaliteta i kompletnost predloženog rješenja; stupanj ugroženosti okoliša; rješavanje problema "divljih" odlagališta opasnog otpada odloženog izvan kontrole zbog nestanka ili nefunkcioniranja pravne osobe koja je proizvela otpad; financijski plan; osiguranje financiranja iz drugih izvora.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za mplementaciju projekata putem Javnog poziva.

 

IV

 

Sredstva iz točke III pođtočka 1. ove Odluke, implementirat će Sektor za implementaciju projekata temeljem Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine a sukladno sa projektnim zadatkom "Praćenje teških metala u zemljištu i biljkama na području općine Zenica" a na prijedlog Sektora za okoliš.

 

V

 

Sredstva iz točke III podtočke 2. ove Odluke, dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenom programu iz točke III podtočke 2. ove Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisali federalna ministrica okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III pođtočka 2. ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom tisku velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

VI

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje i razrješava Stručno povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava iz točke III pođtočka 2.ove Odluke.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma koja donosi konačnu odluku.

 

VII

 

S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za. dodjelu sredstava iz točke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VIII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručnog Povjerenstva kojeg imenuje federalna ministrica okoliša i turizma,

 

IX

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija sukladno Zakonu o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 974/11
22. rujna 2011. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.