Na osnovu člana 40. i 41. Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 14/11), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 12. sjednici održanoj 29, juna 2011. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER SANACIJE MLINICA" UTVRĐENOG
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE l HERCEGOVINE ZA 2011. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA l TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer sanacije mlinica" utvrđenih u razdjelu 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, pozicija 614100 "Transfer sanacije mlinica" ("Službene novine Federacije BiH", broj 14/11).

 

II

 

Budžetom Federacije BiH za 2011. godinu sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 100.000,00 KM (slovima: stotinuhiljada KM i 00/100).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove Odluke raspodjeljuju se na sljedeći program:

-     Sufmamiranje sanacije i obnove starih mlinica u izvornoj, tradicijskoj i ambijentalnoj arhitekturi koje doprinose razvoju i promociji turizma, te unapređuju tržišnu ili drugu konkurentnost BiH turizma, u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.
Pravo učešća na javnom pozivu ostvaruju: pravna i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedinci, udruženja sa područja Federacije BiH, jedinice lokalne samouprave sa projektima iz oblasti turizma, usmjerenim ka ostvarivanju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: radovi na rekonstrukciji izvornih objekata ili njihovih izvornih dijelova koji osiguraju održivu upotrebu objekata, radovi na redovnom održavanju objekata prirodno-graditeljske cjeline, obnovu kulturno-historijskog nasljeđa kao i poticaj za proizvodnju zdravog načina prehrane što posjetitelju daje izuzetan vizualni doživljaj za opuštanje i odmor, da mogu služiti svojoj namjeni a to je proizvodnja, brašna i da mogu biti dio objekata uvrštenih u turističku ponudu na lokalitetu gdje se mlinice nalaze.
Kriteriji za izbor programa su; program za izgradnju i obnovu postojećih mlinica, godina izgradnje mlinice, procenat oštećenja postojeće mlinice, površina mlinice, broj posjetilaca i značaj turističke destinacije; stepen samofinansiranja ili finansiranja iz drugih izvora.

 

IV

 

Sredstva iz tačke II ove Odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programom iz tačke III ove Odluke, a na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalna ministrica okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom listu s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava.
Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma, koja donosi konačnu odluku.

 

VI

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III ove Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji. su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem stručne komisije za nadzor koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija, u skladu sa! Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 602/11
29. juna 2011. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.