Na osnovu člana 81. stav 2. Zakona o prostornom planiranju, korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 2/06, 72/07 i 32/08), na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. novembra 2009. godine, donosi


U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O UREĐENJU
GRADILIŠTA, OBAVEZNOJ DOKUMENTACIJI NA
GRADILIŠTU I UČESNICIMA U GRAĐENJU


Član 1.


U Uredbi o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju ("Službene novine Federacije BiH", broj 48/09) u članu 26. iza stava 1. dodaju se novi stavovi 2. i 3. koji glase:

"Izuzetno od stava 1. ovog člana, projektant su i federalni kantonalne upravne organizacije i javne ustanove koje u svojoj nadležnosti imaju zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, a koji nije u obavezi pribaviti ovlaštenje Federalnog ministarstva."
"Kako bi projektant iz stava 2. ovog člana mogao obavljati djelatnost projektovanja, dužan je Federalnom ministarstvu dostaviti odgovarajuće dokumente kojima dokazuje da ispunjava uslove za obavljanje poslova zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalih spomenika iz člana 27. stav 5. i člana 28. ove Uredbe, o čemu Federalno ministarstvo izdaje odgovarajući akt."
Dosadašnji stav 2. postaje stav 4.


Član 2.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH."


V broj 850/09
12. novembra/studenoga 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.