Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH" br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 100. sjednici održanoj 29. travnja 2009. godine, donosi


U R E D B U

O UVJETIMA I NAČINU KORIŠTENJA SLUŽBENIH
PUTNIČKIH AUTOMOBILA U ORGANIMA UPRAVE U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.


Ovom Uredbom utvrđuju se uvjeti, način korištenja, nadležnosti za odobravanje korištenja službenih putničkih automobila koji su vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, a nalaze se na korištenju u federalnim organima uprave, federalnim upravnim organizacijama, stručnim i drugim službama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: federalni organi).


Članak 2.


Pravo na korištenje službenih putničkih automobila imaju,
imenovani dužnosnici, rukovoditelji federalnih organa, savjetnici rukovoditelja federalnih organa, rukovodeći i ostali državni službenici, te namještenici za obavljanje isključivo službenih poslova.


Članak 3.


Osobe koje upravljaju službenim putničkim automobilima, odgovorne su za pravilnu uporabu, ispravnost, sigurnost, kompletnost i druge aspekte bezbjedne uporabe, te osiguranje od krade koliko to objektivne okolnosti dozvoljavaju.


Članak 4.


Pravo korištenja službenog putničkog automobila 24 sata dnevno imaju:

- premijer i dopremijeri Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
- ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine
- rukovoditelji federalnih organa uprave i upravnih organizacija, po potrebi za obavljanje službenih poslova.


Članak 5.


Službeni putnički automobili federalnih organa moraju biti, vidljivo obilježeni u donjem dijelu vjetrobranskog stakla na desnoj strani, sa natpisom na naljepnici veličine 15x10 centimetara

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
organ koji raspolaže službenim putničkirh automobilom

Ostala dodatna obilježavanja službenih putničkih automobila federalnih organa je zabranjena.
Službeni putnički automobili koji se koriste za osobe iz članka 4. ove Uredbe se ne obilježavaju.


Članak 6.


Uporaba službenih putničkih automobila isključivo je u funkciji izvršavanja službenih poslova federalnih organa, a mogu se koristiti za obavljanje službenih poslova federalnih organa na području države Bosne i Hercegovine i inozemstva.

- Službeni putnički automobili mogu se koristiti i za protokolarne usluge odnosno za prijevoz delegacija i gostiju federalnih organa, a sukladno sa programom njihovog boravka.
- Izuzetno, službeni putnički automobili mogu se koristiti i za slučaj teške bolesti zaposlenika ili smrti lica zaposlenih u federalnim organima.

Uporabu službenih putničkih automobila iz stavka 1., 2. i 3. ovog članka pismeno odobrava ovlaštena osoba koju je ovlastio rukovoditelj federalnog organa, a kada ocijeni daje za obavljanje službene radnje ili izvršavanje zadataka neophodna uporaba službenog automobila.


Članak 7.


Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova (dodatna svjetlosna zvučna signalizacija) smiju se ugrađivati i upotrebljavati na vozilima čija je pratnja policija (članak 125. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, "Službeni glasnik BiH", broj 6/06).
Vozilima pod pratnjom u skladu sa navedenim Zakonom podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije, sa posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.
Ličnosti kojima se određuje pratnja policije određene su Uredbom o određivanju osoba i objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se posebno obezbjeđuju i način njihovog obezbjeđenja ("Službene novine Federacije BiH", broj 57/07).
Zabranjena je ugradnja i upotreba uređaja za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova koji su u suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06).


Članak 8.


Svi službeni putnički automobili federalnih organa, parkirani su na parking prostoru federalnog organa, ili drugim predviđenim mjestima za parkiranje koji koristi federalni organ. Službeni putnički automobili koriste se za obavljanje službenih poslova, a nakon završenog radnog vremena odnosno obavljene službene obaveze zadužene osobe dužne su te automobile parkirati na predviđena mjesta za parkiranje.


Članak 9.


Federalni organi, korisnici službenih putničkih automobila obavezni su poduzeti sve potrebne mjere da službeni putnički automobili moraju biti održavani, servisirani, tehnički ispravni i kompletni sa pripadajućom opremom, te da se osigura ispravnost i uporaba sukladno važećim propisima, a održavanje se vrši kod ovlaštenog servisera za tu vrstu usluga i to po propisanim pravilima ili po potrebi ukoliko se ukaže vanredna opravka.


Članak 10.


Osoba koja upravlja službenim putničkim automobilom dužna je:

- prilikom uporabe službenog putničkog automobila posjedovati propisani putni nalog PN-4, potpisan od ovlaštenog lica federalnog organa,
- poštivati propise kojima se uređuju osnove sigurnosti saobraćaja na putevima,
- voditi urednu evidenciju o kretanju službenog putničkog automobila, pređenim kilometrima i utrošku goriva na utvrđenom obrascu putnog naloga PN-4, kao i evidenciju o korisnicima usluga,
- osigurati sigurnost putnika koji se prevoze,
- brinuti o tehničkoj ispravnosti prilikom uporabe službenog putničkog automobila,
- sačiniti izvješće o pređenoj kilometraži, potrošnji - prosjeku - potrošnje goriva i korisnicima usluga.


Članak 11.


Svaka uporaba službenog putničkog automobila koja je suprotna ovoj Uredbi podliježe i kažnjava se prema materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti protiv osobe koja je postupila protivno ovoj Uredbi.


Članak 12.


Za realizaciju ove Uredbe zadužuju se svi federalni organi koji su dužni da u roku od 30 dana naprave interne pravilnike o uporabi službenih putničkih automobila u skladu sa ovom Uredbom.


Članak 13.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 340/09
29. travnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.